Και αυτό γιατί αυτού του είδους τα προγράμματα, μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους με άνοια να τονώσουν τις μνήμες και να διατηρήσουν τον εγκέφαλό τους ενεργό. Να ξαναθυμηθούν και να τονώσουν τις συναισθηματικές τους μνήμες. Και ενώ τα άτομα με άνοια μπορεί να μην θυμούνται τις ακριβείς λεπτομέρειες μιας κλασικής ταινίας, σίγουρα θυμούνται το πώς ένιωσαν όταν την είχαν δει για πρώτη φορά. Η επανάληψη τους είναι εξαιρετικά ευχάριστη. Μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της αυτοεκτίμησης, της εμπιστοσύνης και της αίσθησης του εαυτού, καθώς και στη βελτίωση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων με τους άλλους.

Για του λόγου το αληθές, ο διευθυντής για την άνοια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας, καθηγητής Alistair Burns, υποστήριξε πριν λίγες μέρες ότι γενικά οι εορτές προκαλούν μια αποσταθεροποίηση στους ανθρώπους που πάσχουν από άνοια και έχουν εξασθενημένη μνήμη. «Τα άτομα αυτά δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν περίπλοκες συνομιλίες εν μέσω του χάους και του θορύβου των Χριστουγέννων και αυτό τους κάνει να μην αισθάνονται άνετα και να αποτραβιούνται. Ωστόσο, το να δουν μια ταινία με τους οικείους τους ή να τραγουδήσουν μαζί με τα αγαπημένα τραγούδια, τους κάνει να αισθάνονται άνετα και τους προσφέρουν χαρά και τους κάνει να αισθάνονται ισότιμα μέλη της παρέας», επισημαίνει ο ίδιος.  Η προσέγγιση αυτή  βελτιώνει την αίσθηση της σύνδεσης με τους άλλους ανθρώπους, η οποία είναι σημαντική τόσο για τους ανθρώπους με άνοια όσο και για τους φίλους και τις οικογένειές τους.

Ο ίδιος επιστήμονας προτείνει τρεις εύκολες πρακτικές ώστε αυτές τις γιορτές τα άτομα με άνοια να νιώσουν όσο καλύτερα γίνεται.

-Προσθέσετε σταδιακά τα διακοσμητικά στοιχεία στον χώρο, ώστε η αλλαγή να μη γίνεται αιφνίδια.
-Παρακινείστε τους ανθρώπους με άνοια να συμμετάσχουν λίγο στις προετοιμασίες, με το να κρεμάσουν ένα στολίδι λ.χ.
-Περιορίστε τις συγκεντρώσεις σε στενό οικογενειακό κύκλο, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με πολλά άγνωστα άτομα, κάτι που θα τους κάνει να αισθανθούν άβολα.

Σημειωτέον, στη Βρετανία εκτιμάται ότι περίπου 850.000 άτομα πάσχουν από άνοια, μια ασθένεια που ταυτίζεται με τη γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού και που οι περισσότεροι από εμάς θα έρθουν -με κάποιον τρόπο- αντιμέτωποι κάποια στιγμή. Η νόσος Αλτσχάιμερ (ΝΑ), αλλά και η άνοια γενικότερα, αποτελεί ένα δυσβάστακτο κοινωνικό πρόβλημα υγείας από την οποία πάσχουν 197.000 Έλληνες και σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2050 ο αριθμός αυτός θα φτάσει στους 354.000.