Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Demography υποστηρίζει ότι οι γυναίκες που εργάζονταν κατά την πρώιμη μέση ηλικία είχαν καλύτερη υγεία αργότερα στη ζωή τους συγκριτικά με εκείνες που δεν δούλευαν. Αποδείχθηκε, επίσης, ότι οι εργαζόμενες γυναίκες βίωναν λιγότερη κατάθλιψη κατά τις επόμενες δεκαετίες της τρίτης ηλικίας, ενώ, τέλος, ζούσαν και περισσότερο.

Η Jennifer Caputo, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών Max Planck μαζί με τους συνεργάτες της ανέλυσε δεδομένα σχεδόν 5.100 γυναικών ηλικίας 30-44 ετών (το 1967) και τις παρακολούθησαν μέχρι και τα 66-80 τους χρόνια (το 2003). Η ανάλυση, λοιπόν, έδειξε ότι οι γυναίκες που εργάζονταν κατά τα πρώτα 20 χρόνια της μελέτης ανέφεραν λιγότερους σωματικούς περιορισμούς και συμπτώματα κατάθλιψης τα επόμενα 16 χρόνια, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν εργάζονταν επ’ αμοιβή, όπως οι νοικοκυρές. Επίσης, παρουσίαζαν 25% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου έως το 2012.

Υγιείς παρά τις κακές εργασιακές εμπειρίες
Οι συνεχείς αρνητικές εμπειρίες στη δουλειά δεν φάνηκε να επιβαρύνουν την υγεία των γυναικών σε μεταγενέστερο στάδιο. Εκείνες που βίωσαν διακρίσεις στη δουλειά ανέφεραν πως η δουλειά τους δεν τους άρεσε ιδιαίτερα και εφόσον δεν αισθάνονταν αφοσιωμένες στην εργασία τους είχαν χειρότερη σωματική και ψυχική υγεία καθώς μεγάλωναν. Ωστόσο, οι γυναίκες με τέτοιου είδους εμπειρίες παρέμεναν πιο υγιείς στην μετέπειτα ζωής τους από όσες δεν εργάζονταν.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια ιστορική περίοδο όπου η σύνθεση των φύλων του εργατικού δυναμικού άλλαζε ταχύτατα, σχολιάζει η Δρ. Caputo και συνεχίζει: «Πολλές γυναίκες στη μελέτη αυτή εργάζονταν σε χαμηλού status ή παραδοσιακά ‘ανδρικούς’ τομείς. Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι παρά τις λιγότερο ισότιμες συνθήκες, οι γυναίκες αυτές ήταν υγιέστερες στη μετέπειτα ζωή τους από όσες που δεν δούλευαν εκτός σπιτιού».

Οφέλη της εργασίας για την υγεία των γυναικών
Επιπλέον, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι, λαμβάνοντας υπόψιν το εισόδημα, το επάγγελμα και το ωράριο εργασίας δεν μπορεί να εξηγηθεί πλήρως ο λόγος που οι εργαζόμενες γυναίκες ήταν πιο υγιείς και ζούσαν περισσότερο από τις ανεπάγγελτες.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν το συμπέρασμα ότι η υγεία των γυναικών ωφελείται από την εργασία, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση και ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχουν τις βέλτιστες εργασιακές εμπειρίες. Για πρώτη φορά, μπορέσαμε να δείξουμε μια θετική και μακροχρόνια σχέση ανάμεσα στην εργασία στη μέση ηλικία και την υγεία των επόμενων ετών, ακόμα και μετά τη συνταξιοδότηση», καταλήγει η ειδικός.