Οι άνδρες που έχουν γεννηθεί λιποβαρείς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν προβλήματα υπογονιμότητας, υποστηρίζει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Human Reproduction.
Οι ερευνητές από τη Δανία εξέτασαν 5.594 άνδρες και 5.342 γυναίκες που είχαν γεννηθεί μεταξύ 1984 και 1987 και τους παρακολούθησαν μέχρι το 2017, όταν βρίσκονταν πλέον σε ηλικία 32 ετών κατά μέσο όρο.
Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι οι άνδρες με βάρος γέννησης λιγότερο από 2,9 κιλά είχαν κατά 55% αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας ως ενήλικες σε σχέση με όσους είχαν γεννηθεί εντός των τιμών φυσιολογικού βάρους της ηλικίας κύησης.
Σημειώνεται ότι, σε ένα φυσιολογικό πληθυσμό, περίπου το 5,7% των ανδρών αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα υπογονιμότητας, για όσους έχουν γεννηθεί λιποβαρείς όμως το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 8,3%, χωρίς ωστόσο να έχει αναδειχθεί κάποια παρόμοια σύνδεση μεταξύ βάρους και υπογονιμότητας στις γυναίκες.
Προσπαθώντας να εξηγήσει την αιτία του φαινομένου, η επικεφαλής ερευνήτρια Anne Thorsted από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Aarhus ανέφερε: «Το μη ικανοποιητικό περιβάλλον ανάπτυξης του εμβρύου φαίνεται πως για κάποιο λόγο είναι άκρως επιζήμιο για την ανάπτυξη της παραγωγής σπέρματος και των αναπαραγωγικών οργάνων. Επίσης, γνωρίζουμε ήδη ότι η υγεία και ο τρόπος ζωής της μητέρας επηρεάζουν εξίσου την εμβρυϊκή ανάπτυξη και την ανάπτυξη των αναπαραγωγικών λειτουργιών. Τα αποτελέσματά μας, λοιπόν, δείχνουν ότι κάποιες φορές πρέπει να κοιτάξουμε τα απολύτως πρώιμα χρόνια της ζωής ενός ατόμου για να βρούμε εξηγήσεις για τα προβλήματα υγείας που παρουσιάζονται αργότερα».
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα όρια φυσιολογικού βάρους για τα μωρά που γεννιούνται μετά από κύηση 40 εβδομάδων είναι 2,5-4,5 κιλά, επομένως στη μελέτη τα μωρά που είχαν γεννηθεί λιγότερο από 3 κιλά προσδιορίζονταν ως μικρόσωμα για την ηλικία κύησής τους και ζύγιζαν λιγότερο από το 90% των άλλων παιδιών της ίδιας ηλικίας κύησης.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει μία σύνδεση μεταξύ της περιορισμένης ενδομήτριας ανάπτυξης και τον διπλάσιο έως τριπλάσιο κίνδυνο προβλημάτων σε αναπαραγωγικά όργανα ή την αναπαραγωγική οδό στα αγόρια. Τέτοια προβλήματα είναι η υποσπαδία, όταν δηλαδή η ουρήθρα βρίσκεται σε λάθος θέση και η κρυψορχία όταν οι όρχεις είναι ανυψωμένοι, καταστάσεις που επίσης σχετίζονται με προβλήματα γονιμότητας.
Στην παρούσα μελέτη, πάντως, όταν οι ερευνητές απέκλεισαν άνδρες που είχαν γεννηθεί με υποσπαδία ή κρυψορχία, η σύνδεση μεταξύ χαμηλού βάρους γέννησης και υπογονιμότητας αποδυναμώθηκε, με τη Δρ Thorsted να σημειώνει ότι μέρος του συσχετισμού ενδεχομένως να οφείλεται στις επιδράσεις των δύο αυτών παθήσεων που έχουν σχετιστεί με τον κίνδυνο υπογονιμότητας.