Μια νέα μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Flinders αναδεικνύει την πιθανότητα η κατανάλωση κρέατος που δεν έχει μαγειρευτεί ή ψηθεί καλά να συνδέεται με μόλυνση από τοξόπλασμα.

Το τοξόπλασμα είναι ένα παράσιτο που εισέρχεται στο κρέας (και στον άνθρωπο) από τις γάτες και προκαλεί φλεγμονή του αμφιβληστροειδούς, κατάσταση η οποία μπορεί μεν να προσβάλει τον οποιονδήποτε, αλλά είναι συχνότερη και πιο σοβαρή στα μωρά, τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από ασθένειες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Μέχρι τώρα, ο κυριότερος τρόπος μετάδοσης του τοξοπλάσματος στον άνθρωπο ήταν από τις γάτες, η νέα αυτή έρευνα, όμως, αναδεικνύει και την κατανάλωση μετρίως ή καθόλου μαγειρεμένου κρέατος σε ένα αξιοπρόσεκτο πρόβλημα που μπορεί να επιφέρει τη μόλυνση.

Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο Journal of Public Health, λοιπόν, οι ερευνητές εξέταζαν τρεις φορές την εβδομάδα επί έξι μήνες αρνίσιο κρέας αγορασμένο από σουπερμάρκετ για να δουν αν είναι μολυσμένο από τοξόπλασμα, χρησιμοποιώντας μάλιστα τεχνικές ανίχνευσης DNA σε τουλάχιστον μία στις τρεις αγορές τους.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης το κρέας εξετάστηκε επίσης και για βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση, με τα αποτελέσματα να αποδεικνύονται αρνητικά, πράγμα που σημαίνει ότι οι παραγωγοί του τυποποιημένου κρέατος είχαν ακολουθήσει όλες τις προδιαγραφές υγιεινής.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν εμβόλια για την αντιμετώπιση του τοξοπλάσματος και ότι τα υπάρχοντα αντιβιοτικά δεν μπορούν να καταστρέψουν το παράσιτο, επομένως αν κάποιος μολυνθεί από τοξόπλασμα, θα το φέρει για όλη του τη ζωή.

Πάντως, τα λεγόμενα της καθηγήτριας Justine Smith από το Πανεπιστήμιο Flinders, η οποία ηγήθηκε και της έρευνας, είναι καθησυχαστικά, καθώς, όπως εξηγεί «το τοξόπλασμα στο κρέας μπορεί να σκοτωθεί εύκολα, απλώς με το μαγείρεμα σε εσωτερική θερμοκρασία 66ºC ή με την κατάψυξή του πριν το μαγείρεμα».

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Flinders σκοπεύει τώρα να εξετάσει και άλλα είδη κρέατος για τοξόπλασμα, επικεντρώνοντας την προσοχή της στο κόκκινο κρέας, όπως το μοσχάρι, που πολλές φορές σερβίρεται σε μέτριο ψήσιμο.