Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση προβλημάτων και επιπλοκών που είναι πιθανό να προκύψουν αυτή την περίοδο, στα οποία μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Obstetrics & Gynecology έρχεται να προσθέσει και τον διαβήτη κύησης.

Στις ΗΠΑ το ποσοστό των γυναικών που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ή εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα ανέρχεται στο 10,7%, με αποτέλεσμα τα παιδιά τους να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρης γέννησης, χαμηλού βάρους γέννησης και καθυστέρησης στην ανάπτυξή τους σε σύγκριση με όσα παιδιά γεννήθηκαν από μητέρες που δεν ήταν ενεργές ή παθητικές καπνίστριες.

Πλέον αυτών των κινδύνων, μια διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Δρ. Yael Bar-Zeev από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Braun του Πανεπιστημίου Hebrew και συνεργάτες τους Δρ. Haile Zelalem και Ilana Chertok από το Πανεπιστήμιο του Ohio University, βρήκε ότι το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να αυξάνει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτύξει διαβήτη κύησης. Ο διαβήτης κύησης οδηγεί σε μεγαλύτερους κινδύνους για την εγκυμοσύνη και επιπλοκές κατά τον τοκετό, όπως η μακροσωμία του εμβρύου (μωρό πιο μεγάλο σε μέγεθος από το φυσιολογικό) και η καισαρική τομή.

Η Δρ. Bar-Zeev και η ομάδα της πραγματοποίησαν μια δευτερεύουσα ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν από το αμερικανικό ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά την οποία εξέτασαν 222.408 γυναίκες που πραγματοποιήσει τοκετό μεταξύ 2009-2015. Από αυτές, οι 12.897 (5,3%) είχαν διαγνωσθεί με διαβήτη κύησης.

Οι ερευνητές, λοιπόν, βρήκαν ότι οι εγκυμονούσες που κάπνιζαν ημερησίως τα ίδια ή περισσότερα τσιγάρα από όσα κάπνιζαν και πριν την εγκυμοσύνη τους είχαν σχεδόν 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη κύησης. Για τις γυναίκες που μείωσαν τον αριθμό των τσιγάρων που κάπνιζαν ημερησίως, ο κίνδυνος σε σύγκριση με αυτές που δεν είχαν καπνίσει ποτέ ή είχαν σταματήσει το κάπνισμα δύο χρόνια πριν μείνουν έγκυες, ήταν 22% μεγαλύτερος.

«Ιδανικά, οι γυναίκες θα πρέπει να σταματούν το κάπνισμα ήδη πριν αρχίσουν τις προσπάθειές του για εγκυμοσύνη. Επιπλέον, εξαιτίας των πολλών και μεγάλων κινδύνων, είναι επιβλητικό για τις εγκυμονούσες καπνίστριες να έχουν πρόσβαση σε προγράμματα διακοπής καπνίσματος προσανατολισμένα αποκλειστικά στην περίοδο της εγκυμοσύνης», προειδοποιεί σε καταληκτικό της σχόλιο η Δρ. Bar-Zeev.