Μόλις μισή ώρα ζωηρού περπατήματος κάθε μέρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη – αλλά μόνο στους άνδρες -, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης που διεξήγαγαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Endocrine Connections.
Οι ερευνητές εξέτασαν τον συσχετισμό ανάμεσα στην καθημερινή φυσική δραστηριότητα και μια ορμόνη που έμμεσα θεωρείται ότι μειώνει το κίνδυνο διαβήτη.
Στο πλαίσιο της έρευνας παρακολούθησαν τον ημερήσιο καρδιακό παλμό 1300 υπέρβαρων συμμετεχόντων ανδρών και γυναικών. Διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που έκαναν 30 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την ημέρα είχαν υψηλότερα επίπεδα του πεπτιδίου GLP-1, μιας γαστρεντερικής ορμόνης που ανήκει στην ομάδα των ινκρετινών. Το GLP-1 καταστέλλει την όρεξη, διεγείρει την παραγωγή ινσουλίνης και συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, γεγονός που σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου διαβήτη.
Προηγούμενες έρευνες είχαν συσχετίσει την έκκριση του GLP-1 με την άσκηση, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν οριστικά. Οι ερευνητές ωστόσο εικάζουν ότι η αυξημένη έκκριση του GLP-1 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μεταβολικών νόσων.
Τα αποτελέσματα ωστόσο δεν ήταν τα ίδια στις γυναίκες, γεγονός που σύμφωνα με τους ερευνητές θα μπορούσε να οφείλεται είτε σε φυσιολογικές διαφορές είτε στα χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας των γυναικών.
Οι τιμές του GLP-1 μετρήθηκαν πριν και μετά την κατανάλωση γλυκόζης προκειμένου να διαπιστωθεί το ποσό της φυσικής δραστηριότητας που επηρεάζει την έκκριση του εν λόγω πεπτιδίου.
Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι οι απλές δραστηριότητες όπως το ζωηρό περπάτημα ή η κηπουρική για 30 λεπτά ημερησίως αυξάνει τα επίπεδα της ανορεξιογόνου ορμόνης GLP-1 και μειώνει τις τιμές του σακχάρου στο αίμα.
«Η συσχέτιση μεταξύ σωματικής δραστηριότητας και έκκρισης GLP-1 μπορεί να παρατηρηθεί μόνο στους άνδρες λόγω φυσιολογικών διαφορών και γενικά χαμηλότερων επιπέδων δραστηριότητας για τις γυναίκες σε αυτή τη μελέτη», δήλωσε ο Δρ. Signe Torekov, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.
«Μπορεί επίσης να υποδηλώνει ότι απαιτείται ένα ορισμένο ελάχιστο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας για τη θετική επίδραση στα επίπεδα GLP-1, ωστόσο χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτό» συμπλήρωσε ο Δρ. Torekov.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι βάσει των ευρημάτων τους τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής άσκησης την ημέρα θα μπορούσαν να βελτιώσουν την μεταβολική υγεία. Μένει φυσικά να διερευνηθεί ποιος χρόνος άσκησης θα προσφέρει επαρκή αντιδιαβητική προστασία στις γυναίκες.