Μια νέα περίπτωση ασθενούς που είναι χρήστης ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει τεθεί στο μικροσκόπιο της επιστημονικής κοινότητας. Πρόκειται για την περίπτωση ατμιστή που έχει εκδηλώσει μια σπάνια πνευμονική νόσο η οποία συνήθως παρατηρείται σε εργαζόμενους σε μεταλλουργεία.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του  European Respiratory Journal, ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο κλήθηκαν να αξιολογήσουν την περίπτωση του ασθενή που έχει εκδηλώσει πνευμονοκονίαση, μια πάθηση που συνήθως απαντάται σε εργαζόμενους στην μεταλλουργική βιομηχανία που έχουν χρόνια έκθεση στο κοβάλτιο ή το βολφράμιο, μέταλλα που χρησιμοποιούνται είτε στην κοπή είτε στο γυάλισμα διαμαντιών.

Χαρακτηριστικά συμπτώματα της σπάνιας αυτής πνευμονικής νόσου είναι ο επίμονος βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή, ενώ αφήνει πολύ χαρακτηριστικές αλλοιώσεις στον πνευμονικό ιστό.

Σύμφωνα με τον Kirk Jones, καθηγητής Κλινικής Παθολογίας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο «ο συγκεκριμένος ασθενής εξ όσων είναι γνωστό δεν είχε εκτεθεί σε βαρέα μέταλλα, κι έτσι αναγνωρίσαμε ως πιθανή αιτία της νόσου του τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου».

Βάσει όσων αναφέρει η ιατρική ομάδα στο επιστημονικό άρθρο, όταν αναλύθηκαν υπολείμματα από τη συσκευή ατμίσματος του ασθενή διαπιστώθηκε ότι έκανε χρήση κάνναβης σε αυτή και στο αερόλυμα εντοπίστηκε κοβάλτιο καθώς και άλλα τοξικά μέταλλα, όπως νικέλιο, αλουμίνιο, μαγγάνιο, μόλυβδο και χρώμιο.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν άλλες μελέτες που έχουν δείξει ότι τέτοιου είδους μέταλλα προέρχονται από τα θερμαντικά πηνία στις συσκευές ατμίσματος και όχι από κάποιο συγκεκριμένο είδος υγρού, όπως είχε υποτεθεί.

«Η έκθεση στη σκόνη κοβαλτίου είναι εξαιρετικά σπάνια έξω από συγκεκριμένα βιομηχανικά περιβάλλοντα. Είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση επαγόμενης από μέταλλο τοξικότητας στον πνεύμονα που συμβαίνει ως απόρροια ατμίσματος και που συντελεί σε μακροχρόνια, πιθανόν μόνιμη, βλάβη στους πνεύμονες ασθενούς», εξηγεί ο Rupal Shah, καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, και μια άλλη σπάνια πάθηση των πνευμόνων εσχάτως συσχετίστηκε με το άτμισμα, αφού οι γιατροί στον Καναδά κλήθηκαν διαχειριστούν την περίπτωση ενός νεαρού που εκδήλωσe συνέπεια χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου τον λεγόμενο «πνεύμονα ποπ-κορν», μια πάθηση που συνήθως παρατηρείται σε εργάτες που έχουν εκτεθεί σε διακετύλιο, ένα συστατικό που περιέχει το ποπ-κορν που παρασκευάζεται σε φούρνο μικροκυμάτων. Αν η ουσία αυτή εισπνευστεί προκαλεί βρογχιολίτιδα, η οποία χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και απόφραξη των αεραγωγών των πνευμόνων.

Στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η μυστηριώδης επιδημία που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ατμιστών έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 47 νεαρής ηλικίας άτομα και έχει οδηγήσει στο νοσοκομείο περισσότερους από 2.290. Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των περιπτώσεων είναι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου και η νόθευση των υγρών ατμίσματος με THC, την ψυχοδραστική ουσία της ινδικής κάνναβης. Τέλος τα CDC ενοχοποιούν για τις πνευμονικές βλάβες των ατμιστών την οξική βιταμίνη Ε, μια ουσία που επίσης προστίθεται στα υγρά ατμίσματος.