Η πλειοψηφία των προϊόντων μακιγιάζ, όπως η μάσκαρα και το κραγιόν, είναι μολυσμένα με δυνητικά απειλητικά για την υγεία μας μικρόβια σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Aston που δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Microbiology.

«Εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν καθημερινά προϊόντα μακιγιάζ τα οποία είναι μολυσμένα με δυνητικά θανατηφόρα μικρόβια, όπως το Escherichia coli και ο σταφυλόκοκκος, επειδή συνήθως δεν καθαρίζονται σωστά και χρησιμοποιούνται πολύ περισσότερο από την ημερομηνία λήξης τους», υποστηρίζουν οι Amreen Bashir και Peter Lambert, επικεφαλής ερευνητής και καθηγητής στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Aston, αντίστοιχα.

Βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες από το δέρμα μέχρι και το αίμα, αν βρεθούν κοντά στα μάτια, το στόμα ή σε σημεία που υπάρχουν γρατσουνιές ή πληγές, βρέθηκαν σε εννέα στα δέκα προϊόντα μακιγιάζ που εξέτασαν οι ερευνητές.  Και ο κίνδυνος είναι φυσικά μεγαλύτερος για τα άτομα που έχουν κατασταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Εντυπωσιακό είναι, επίσης, ότι τα σχετικά νέα στην αγορά σφουγγαράκια για την εφαρμογή των προϊόντων μακιγιάζ στο δέρμα, βρέθηκε ότι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων, με τη μεγαλύτερη πλειοψηφία (93%) αυτών να αποδεικνύεται ότι δεν είχαν καθαριστεί ποτέ, παρά το γεγονός ότι περισσότερα από τα 2/3 (64%) είχαν πέσει στο πάτωμα κατά τη χρήση.

Η έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει τη σχέση υγιεινής των προϊόντων μακιγιάζ, με τους ερευνητές να διαπιστώνουν ότι είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη μόλυνση, καθώς δεν καθαρίζονται ή απολυμαίνονται μετά τη χρήση, γεγονός που δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των επιβλαβών βακτηρίων.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους αποκαλύπτουν ότι οι καταναλωτές βάζουν άθελά τους τον εαυτό τους σε κίνδυνο και ότι κατασκευαστές και οι ρυθμιστικοί φορείς θα πρέπει να προστατεύουν τους καταναλωτές, καθιστώντας την ημερομηνία λήξης και τον τρόπο καθαρισμού των προϊόντων μακιγιάζ πιο εμφανείς στις συσκευασίες.

Οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μάλιστα, είναι ιδιαίτερα αυστηρές προς τις εταιρείες προϊόντων ομορφιάς και μακιγιάζ για τις προδιαγραφές υγιεινής στην κατασκευή τους, με ξεχωριστή αναφορά να γίνεται συγκεκριμένα στο E.coli, το οποίο, όπως επισημαίνεται, δεν πρέπει να βρίσκεται καθόλου στις συγκεντρώσεις των νέων προϊόντων μακιγιάζ. Προς το παρόν, πάντως, η προστασία καταναλωτών όσον αφορά στους κινδύνους μολύνσεων από τη χρήση τέτοιου είδους προϊόντων είναι περιορισμένη.