Η χορήγηση αντιικών φαρμάκων στα οροθετικά μωρά όσο το δυνατό πιο γρήγορα μετά τη γέννηση τους, βοηθά στη συνέχεια στην καλύτερη αντιμετώπιση του ιού HIV και βελτιώνει τις πιθανότητες για καλύτερη υγεία σε βάθος χρόνου, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.
Η μικρή αλλά ελπιδοφόρα μελέτη σε βρέφη στη Μποτσουάνα της Αφρικής, που είχαν μολυνθεί με τον ιό του AIDS, διαπίστωσε ότι η χορήγηση της θεραπείας μερικές ώρες ή λίγες μέρες μετά τη γέννηση τους βοήθησε το ανοσοποιητικό τους σύστημα, με αποτέλεσμα όλα να έχουν στο αίμα τους λιγότερα κύτταρα μολυσμένα με HIV, σε σχέση με όσα παιδιά έκαναν τη θεραπεία με καθυστέρηση.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και ΜΙΤ των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Δρ. Mathias Lichterfeld, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Science Translational Medicine, μελέτησαν 20 μωρά με HIV, από τα οποία τα μισά έκαναν αμέσως τη θεραπεία κατά του ιού και τα υπόλοιπα άρχισαν τέσσερις μήνες μετά τη γέννηση τους.
Οι δύο ομάδες παιδιών εξετάσθηκαν μετά από μια διετία για την πορεία της υγείας τους και διαπιστώθηκε ότι η πρώτη ομάδα τα πήγαινε πολύ καλύτερα. Τα παιδιά με την άμεση θεραπεία είχαν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, λιγότερα μολυσμένα κύτταρα και 200 φορές λιγότερα λανθάνοντα κύτταρα με HIV (τα κύτταρα αυτά βρίσκονται σε «ύπνωση» αλλά μπορούν να ενεργοποιηθούν αργότερα και αποτελούν το «ρεζερβουάρ» του ιού).
«Κάθε μέρα που ένα βρέφος μένει χωρίς θεραπεία μετράει και κάνει τα πράγματα χειρότερα», δήλωσε ο Δρ. Lichterfeld. «Ο έλεγχος και η θεραπεία πρέπει να γίνεται νωρίς, όταν αυτό είναι εφικτό», ανέφερε ο συνάδελφός του Δρ. Roger Shapiro της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.
Χωρίς θεραπεία, έως το 50% των οροθετικών παιδιών πεθαίνουν μέσα στα πρώτα δύο χρόνια της ζωής τους. Ο HIV μπορεί να μεταδοθεί από την οροθετική μητέρα στο παιδί της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της γέννησης ή του θηλασμού. Στις περισσότερες περιπτώσεις η μετάδοση του ιού μπορεί να αποτραπεί, αν χορηγηθεί θεραπεία στη μητέρα, σύμφωνα με τον Δρ. Shapiro. «Όμως για τους λίγους που ξεγλιστρούν από αυτό το δίχτυ ασφαλείας, τους το οφείλουμε να παρέχουμε διάγνωση και θεραπεία όσο γίνεται πιο γρήγορα», πρόσθεσε.
Χωρίς θεραπεία, ο ιός HIV μπορεί να προκαλέσει AIDS. Η ασθένεια εξελίσσεται πιο γρήγορα στα βρέφη από ό,τι στους ενηλίκους, επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα τους είναι ακόμη υπό ανάπτυξη. Η αντιική θεραπεία (ART), αν και προλαμβάνει την εκδήλωση AIDS, δεν συνιστά θεραπεία, συνεπώς τα φάρμακα πρέπει να χορηγούνται εφ’ όρου ζωής.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να γίνεται έλεγχος για HIV αμέσως μετά τη γέννηση και να ξεκινά η θεραπεία γρήγορα μετά τη διάγνωση. Η Αφρική συνεχίζει να αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα, καθώς 300 έως 500 μωρά μολύνονται με HIV κάθε μέρα στην υποσαχάρια Αφρική. Στην Μποτσουάνα, όπου έγινε η νέα έρευνα, μία στις τέσσερις εγκύους (το 24%) είναι οροθετική.