Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JNCL Cancer Spectrum διαπίστωσε ότι η έκθεση σε ακτινοβολία από αξονικές τομογραφίες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του θυρεοειδούς και λευχαιμία.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 22.853 πάσχοντες με καρκίνο του θυρεοειδούς, 13.040 με λευχαιμία και 20.157 ασθενείς με non Hodgkin λέμφωμα το διάστημα 2000 – 2013. Επίσης συνέλεξαν δημογραφικές πληροφορίες από τη βάση δεδομένων του Εθνικού Συστήματος Ασφάλειας Υγείας της Ταϊβάν.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι ασθενείς που εμφάνισαν καρκίνο του θυρεοειδούς και λευχαιμία είχαν σημαντικά υψηλότερη πιθανότητα να έχουν υποβληθεί σε αξονικές τομογραφίες. Δεν βρέθηκε η ίδια σύνδεση μεταξύ αξονικών τομογραφιών και non-Hodgkin λεμφώματος σε πιο ηλικιωμένους ασθενείς. Ωστόσο οι ασθενείς μεταξύ 36 και 45 ετών είχαν τριπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν non-Hodgkin λέμφωμα που συνδέεται με αξονικές τομογραφίες.
Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε αξονικές τομογραφίες είχαν γενικά αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του θυρεοειδούς και λευχαιμία. Ο κίνδυνος μάλιστα αυτός αφορούσε κυρίως γυναίκες νεότερες των 45 ετών.
«Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι οι αξονικές τομογραφίες σχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς και λευχαιμίας σε ενήλικες όλων των ηλικιών και με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης non-Hodgkin λεμφώματος σε νέους ενήλικες», δήλωσε η Γιου – Χσουάν Γιόνι Σάο, μια από τους συντάκτες της μελέτης και πρόσθεσε: «Ο κίνδυνος αυξάνεται σε όσο περισσότερες αξονικές τομογραφίες εκτιθέμεθα. Ο αυξημένος αριθμός ατόμων που υποβάλλονται σε αξονικές τομογραφίες συνιστά πρόβλημα για τη δημόσια υγεία».