Μία νέα εξέταση ρουτίνας θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάγνωση καρδιακών προβλημάτων σε χιλιάδες ασθενείς.

Πρόκειται για μια μη επεμβατική διαδικασία διάρκειας 15 λεπτών, κατά τον οποίο ένας πολύ λεπτός καθετήρας φτάνει στην καρδιά μέσω του βραχίονα και εντοπίζει μία δύσκολα ανιχνεύσιμη μορφή στηθάγχης, την μικροαγγειακή στηθάγχη. Πρόκειται για μια κατάσταση που οφείλεται στη μειωμένη ροής αίματος προς την καρδιά και αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι ο ασθενής μπορεί να υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Συνήθως οι ασθενείς με υποψία στηθάγχης υποβάλλονται σε αγγειογραφία, δηλαδή ακτινογραφία στην καρδιά, για να εντοπιστούν τα αιτία και να αντιμετωπιστούν με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο.

Ωστόσο η αγγειογραφία εντοπίζει μόνο εμφράξεις ή στενώσεις στις μεγάλες αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά. Έτσι, περίπου ένας στους πέντε ασθενείς που υποβάλλονται σε αγγειογραφία δεν διαγιγνώσκεται με μικροαγγειακή στηθάγχη από την οποία πάσχει καθώς οι λεπτές αρτηρίες δεν ελέγχονται από τη συγκεκριμένη εξέταση.

Οι ερευνητές από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου και το Ίδρυμα Guy and St. Thomas ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο για να ελέγξουν μεγάλες και μικρότερες αρτηρίες σε μία απλή ιατρική επίσκεψη στο νοσοκομείο.

«Η μικροαγγειακή στηθάγχη δεν είναι μία νόσος που εντοπίζεται εύκολα. Οι άνθρωποι συχνά πρέπει να υποβληθούν σε πολλαπλές εξετάσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η νέα εξέταση δίνει τη δυνατότητα να επιταχυνθεί η διάγνωση, δίνοντας στους ανθρώπους ταχύτερη πρόσβαση στη θεραπεία που χρειάζονται επειγόντως», εξηγεί ο καθηγητής Jeremy Pearson.

Η νέα εξέταση για τη μικροαγγειακή στηθάγχη, θα μπορούσε να πραγματοποιείται αμέσως μετά την αγγειογραφία, αν δεν εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα στις μεγάλες αρτηρίες.

Οι ειδικοί χρησιμοποιούν ένα πολύ λεπτό καλώδιο που εισάγεται στη στεφανιαία αρτηρία μέσω του βραχίονα. Το καλώδιο περιέχει έναν αισθητήρα που μπορεί να ανιχνεύει τις αλλαγές στη ροή του αίματος στον καρδιακό μυ. Οι ασθενείς ακολούθως λαμβάνουν αδενοσίνη, η οποία στις υγιείς αρτηρίες προκαλεί διαστολή και αύξηση της ροής του αίματος. Αν αυτό δεν συμβαίνει στις λεπτότερες αρτηρίες, τότε αυτό δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα.

Τέλος, αυτός ο νέος τρόπος εξέτασης των λεπτών αρτηριών εντοπίζει και διαφορετικούς τύπους μικροαγγειακής στηθάγχης, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για πιο εύστοχη αντιμετώπισή τους.