Σημαντική βελτίωση στην αγγειακή υγεία θα μπορούσε να προσφέρει η μετάβαση από το συμβατικό στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη του Πανεπιστημίου της Νταντί που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology.

Στη διετή μελέτη διαπιστώθηκε πως οι καπνιστές που επέλεγαν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κατέδειξαν σημαντική βελτίωση στην αγγειακή τους υγεία εντός τεσσάρων εβδομάδων. Άξιο αναφοράς είναι πως οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη αποκόμισαν μεγαλύτερα οφέλη συγκριτικά με τους άνδρες.

Η βρετανική μελέτη με την ονομασία VESUVIUS πιστεύεται πως ήταν η μεγαλύτερη που πραγματοποιήθηκε μέχρι σήμερα για τον προσδιορισμό της επίδρασης των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην καρδιαγγειακή υγεία.

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Jacob George, δήλωσε πως παρότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ήταν λιγότερο επιβλαβή από τα συμβατικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παρουσιάζουν κινδύνους για την υγεία.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπογραμμίσουμε πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι μεν λιγότερο επιβλαβή από τα συμβατικά, ως προς την αγγειακή υγεία, ωστόσο δεν καθίστανται ασφαλή για τον άνθρωπο. Το κάπνισμα οποιουδήποτε είδους αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακή νόσο που μπορεί να αποφευχθεί. Δεν πρέπει να θεωρούνται ως αβλαβείς συσκευές για τους μη καπνιστές ή του νέους, αλλά για τους χρόνιους καπνιστές υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις στην αγγειακή λειτουργία εντός ενός μήνα μετά τη μετάβαση από το συμβατικό τσιγάρο στο ηλεκτρονικό», εξηγεί ο Δρ. George.

«Οι γυναίκες επωφελήθηκαν πολύ περισσότερο συγκριτικά με τους άνδρες από την αλλαγή και εξετάζουμε τους λόγους που το προκάλεσαν αυτό. Η έρευνά μας αποκάλυψε επίσης ότι αν ένα άτομο κάπνιζε λιγότερο από 20 χρόνια, η ακαμψία των αιμοφόρων αγγείων τους βελτιώθηκε σημαντικά συγκριτικά με εκείνους που κάπνιζαν για περισσότερα από 20 χρόνια».

Η μελέτη εξέτασε 114 μακροχρόνιους καπνιστές που κάπνιζαν τουλάχιστον 15 τσιγάρα την ημέρα για τουλάχιστον δύο χρόνια. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε μία από τις τρεις ομάδες για ένα μήνα. Τα μέλη της πρώτης ομάδας συνέχιζαν να καπνίζουν συμβατικά τσιγάρα, τα μέλη της δεύτερης επέλεγαν ηλεκτρονικά τσιγάρα με νικοτίνη και τα μέλη της τρίτης ομάδας που επέλεγαν πια ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς νικοτίνη. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας, ενώ υποβλήθηκαν σε αγγειακό έλεγχο πριν και μετά την εξέταση.

«Η μελέτη αυτή υποδηλώνει πως το άτμισμα ενδέχεται να είναι λιγότερο επιβλαβές για τα αιμοφόρα αγγεία συγκριτικά με το κάπνισμα καθώς μέσα σε ένα μόλις μήνα, η κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων δείχνει να βελτιώνεται», δηλώνει ο εκ των συγγραφέων της μελέτης, Καθηγητής Jeremy Pearson, τονίζοντας ωστόσο όμως με τη σειρά του πως η καλύτερη επιλογή για τα αιμοφόρα αγγεία είναι η πλήρης διακοπή τόσο του καπνίσματος όσο και τους ατμίσματος.