Η ανισορροποπία στο εντερικό μικροβίωμα φαίνεται πως προωθεί την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο και το Νοσοκομείο του Creteil με επικεφαλής τον καθηγητή Iradj Sobhani. Οι επιστήμονες έδειξαν πως η μεταμόσχευση μικροβιώματος από ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου σε πειραματόζωα, προκάλεσε βλάβες και επιγενετικές αλλαγές καθώς και ανάπτυξη κακοηθών όγκων.

Η πιλοτική μελέτη, εξέτασε το επιγενετικό φαινόμενο σε 1.000 άτομα ενώ τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Η ερευνητική ομάδα έδειξε σε ζωικά μοντέλα (ποντίκια) ότι ο επιγενετικός μηχανισμός που ενεργοποιείται από ορισμένα βακτήρια στο μικροβίωμα συμβάλλει στην εμφάνιση ή την προώθηση καρκίνου του παχέος εντέρου. Ακολούθως επικύρωσαν τα ευρήματά τους στον άνθρωπο.

Σε 136 πειραματόζωα στη μελέτη μεταμοσχεύθηκε μέρος του μικροβιώματος από εννέα ανθρώπους που έπασχαν από καρκίνο του παχέος εντέρου και από εννέα μη πάσχοντες. Οι ερευνητές εξέτασαν τυχόν προκαρκινικές αλλοιώσεις, το μικροβιακό προφίλ και βλάβες στο εντερικό DNA. Επίσης λήφθηκε η υπόψιν η πρόσληψη τροφής, το βάρος και οι αιματολογικοί δείκτες των πειραματόζωων.

Οι ερευνητές αναγνώρισαν μία σχέση ανάμεσα στην ανισορροπία των εντερικών βακτηρίων και την επιγενετική υπογραφή του DNA στους ιστούς των ζώων χρησιμοποιώντας στατιστικές δοκιμές. Τα πειραματόζωα που έλαβαν μικροβίωμα από ανθρώπους με καρκίνο του παχέος εντέρου εμφάνισαν προκαρκινικές αλλοιώσεις.

Μετά την επαλήθευση των σχέσεων ανάμεσα στην ανισορροπία του μικροβιώματος και τη μεθυλίωση του DNA στους ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου, που συμμετείχαν στις μεταμοσχεύσεις, διεξήχθη πιλοτική μελέτη σε ανθρώπους στοχεύοντας την ανάπτυξη μίας απλής, αναπαραγώγιμης αιματολογικής εξέτασης που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διάγνωση όγκων του παχέος εντέρου σε πρώιμο στάδιο, σε ασυμπτωματικούς ασθενείς. Η εξέταση επικύρωσης πραγματοποιήθηκε σε 1.000 ασυμπτωματικούς ασθενείς που υποβλήθηκαν σε κολονοσκόπηση. Για να εντοπιστούν τα εμπλεκόμενα βακτήρια, το γονιδίωμά τους υποβλήθηκε σε αλληλούχιση. Το επίπεδο υπερμεθυλίωσης τριών γονιδίων ορίστηκε ως αθροιστικός δείκτης μεθυλίωσης (CMI). Οι ασθενείς χωρίστηκαν ανάλογα με τον θετικό ή αρνητικό δείκτη CMI. Μία ανάλυση αναγνώρισε το θετικό CMI ως προγνωστικό παράγοντα για την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η έρευνα αυτή αποκαλύπτει πως το μικροβίωμα των ανθρώπων με καρκίνο του παχέος εντέρου προκαλεί προκαρκινικές αλλοιώσεις σε ζωικά μοντέλα μέσω της υπερμεθυλίωσης ενός αριθμού γονιδίων. Ο δείκτης CMI μπορεί συνεπώς να χρησιμοποιηθεί ως διαγνωστικός δείκτης για αυτό τον τύπο καρκίνου. Αυτά τα ευρήματα είναι αρχικά και θα πρέπει να αξιολογηθούν και να επιβεβαιωθούν σε περαιτέρω κλινικές δοκιμές.