Μια πρόδρομη μορφή δενδριτικών κυττάρων φαίνεται πως αποτελεί έναν αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος έτσι ώστε να καταπολεμήσει τους καρκινικούς όγκους, σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ζωικά και κυτταρικά μοντέλα από ερευνητές του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Duke.
Όπως περιγράφεται στη σχετική δημοσίευση στο Journal of Clinical Investigation, τα ευρήματα παρέχουν μια εναλλακτική έναντι του εμβολίου των δενδριτικών κυττάρων, το οποίο έχει αποδειχθεί πολλά υποσχόμενο ως τρόπος ενίσχυσης των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος για να αναγνωρίζουν και να επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα. Η επιτυχία τους όμως, όσον αφορά στη βελτίωση της επιβίωσης του ασθενούς είναι περιορισμένη.
Η νέα προσέγγιση χρησιμοποιεί τα μονοπύρηνα κύτταρα, έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που αποτελεί πρόδρομο των δενδριτικών κυττάρων. Όπως διαπιστώθηκε στη μελέτη, λοιπόν, όταν τα μονοπύρηνα κύτταρα γέμισαν με αντιγόνο και χορηγήθηκαν στα ποντίκια, προκάλεσαν την έμμεση απόκριση των Τ-κυττάρων που επιτίθενται στους όγκους.
«Πρόκειται για μια εντελώς νέα προσέγγιση, η οποία φαίνεται να προσφέρει δύο πλεονεκτήματα σχετικά με το εμβόλιο των δενδριτικών κυττάρων. Πρώτον, παρατηρούμε καλύτερη ανοσολογική και αντικαρκινική απόκριση και δεύτερον, για να δημιουργηθεί εμβόλιο δενδριτικών κυττάρων, πρέπει να ξεκινήσουμε από τα μονοπύρηνα κύτταρα και στη συνέχεια να καλλιεργήσουμε και να επεξεργαστούμε τα κύτταρα με τρόπο τέτοιο ώστε να διαφοροποιηθούν σε δενδριτικά. Η νέα προσέγγιση παρακάμπτει όλη αυτή τη διαδικασία», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Ιατρικής και Ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke, Michael D. Gunn.
Η ερευνητική ομάδα προέβλεψε ότι τα μονοπύρηνα κύτταρα θα ήταν αποτελεσματικοί διαβιβαστές των αντιγόνων στα δενδριτικά κύτταρα, αλλά δεν ανέμεναν ότι η απόκριση των Τ-κυττάρων θα ήταν τόσο έντονη.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι, αφού τα μονοπύρηνα κύτταρα μετέφεραν τα αντιγόνα στα δενδριτικά κύτταρα του σπλήνα χρησιμοποιώντας ένα μονοπάτι που επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών κυττάρων, τα δενδριτικά κύτταρα ενεργοποίησαν τα Τ-κύτταρα για να ελέγξουν αποτελεσματικά την ανάπτυξη του όγκου.
Ο Δρ. Gunn τόνισε πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη επιπρόσθετα πειράματα προκειμένου να «φωτιστούν» περαιτέρω οι μηχανισμοί που εμπλέκονται στην ανοσολογική απόκριση, με την πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής να προγραμματίζεται για την επόμενη χρονιά.