Η διατροφή μπορεί να θέσει ένα άτομο σε κίνδυνο για την εκδήλωση κατάθλιψης, με τις γυναίκες μέσης και τρίτης ηλικίας και ειδικά εκείνες που έχουν μεταναστεύσει σε μια άλλη χώρα να έχουν, μάλιστα, περισσότερες πιθανότητες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMC Phychiatry, η οποία περιελάμβανε 27.162 άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 45 έως 85 ετών, εκ των οποίων οι 4.739 ήταν μετανάστες στον Καναδά.
«Η χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών βρέθηκε ότι συνδέεται με κατάθλιψη τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, με τους πρώτους να είναι πιο πιθανό να βιώσουν κατάθλιψη αν καταναλώνουν περισσότερα λίπη ή λιγότερα ω-3 λιπαρά. Η χαμηλή δύναμη λαβής και ο υψηλός διατροφικός κίνδυνος σχετίστηκε με την κατάθλιψη σε όλους τους συμμετέχοντες. Αντίθετα, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών φάνηκε να έχει προστατευτική δράση, που οφείλεται πιθανότατα στα αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά συστατικά τους», αναφέρει η Δρ. Karen Davison από το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο Kwantlen στο Surrey.
Πιο συγκεκριμένα, κάποια μέταλλα και βιταμίνες που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά ενδεχομένως να μειώνουν τις συγκεντρώσεις ορού της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, δείκτη μικρού βαθμού φλεγμονής που σχετίζεται με την κατάθλιψη.
«Για εμάς ήταν εντυπωσιακό το γεγονός ότι τα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά ήταν αντιστρόφως ανάλογα με την κατάθλιψη στους άνδρες. Είναι απαραίτητο στο μέλλον να γίνουν περαιτέρω έρευνες που θα διερευνήσουν τα μονοπάτια αυτά, αλλά είναι πιθανό η αυξημένη συγκέντρωση ω-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή να επηρεάζει τη ρευστότητα της κυτταρικής μεμβράνης του κεντρικού νευρικού συστήματος, δηλαδή τα φωσφολιπίδια, τα οποία ίσως να αλλάζουν τη δομή και τη λειτουργία των ενσωματωμένων πρωτεϊνών και να επηρεάζουν τη νευροδιαβίβαση της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης», επισημαίνει ο Yu Lung, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.
Η κατάθλιψη σχετίστηκε με τον χρόνιο πόνο και τουλάχιστον μία χρόνια πάθηση σε άνδρες και γυναίκες, με τις πιθανότητες κατάθλιψης να αναδεικνύονται υψηλότερες στις γυναίκες μέσης και τρίτης ηλικίας και ειδικότερα στις μετανάστριες.
Ο δεσμός μεταξύ μετανάστευσης και κατάθλιψης στις γυναίκες μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες. Στη μελέτη αυτή συγκεκριμένα, οι γηραιότερες γυναίκες που είχαν μεταναστεύσει σε άλλη χώρα ανέφεραν ότι πάσχουν από κατάθλιψη, λόγω του σημαντικού στρες που αντιμετώπιζαν και το οποίο σχετιζόταν με την εγκατάσταση σε μια νέα χώρα, το ελλιπές εισόδημα, τα προβλήματα στην επικοινωνία λόγω της ξένης γλώσσας, τον ρατσισμό, την προσαρμογή σε ένα νέο πολιτισμό, τα περιορισμένα δίκτυα κοινωνικής στήριξης και την παραγνώριση της μόρφωσης και του επαγγελματικού τους παρελθόντος.
«Είναι εντυπωσιακό ότι οι άνδρες μετανάστες, που αντιμετωπίζουν πολλά από αυτά τα προβλήματα εγκατάστασης, δεν παρουσίαζαν υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης από τους κατοίκους της χώρας. Τα δεδομένα μας δεν μας επέτρεψαν να εξερευνήσουμε τους λόγους αυτής της διαφοράς μεταξύ των δύο φύλων, είναι, όμως, πιθανό σε αυτά τα μεγαλύτερα σε ηλικία ζευγάρια ο άνδρας να ήταν αυτός που είχε την πρωτοβουλία της μετανάστευσης σε μια άλλη χώρα και η γυναίκα δεν είχε άλλη επιλογή παρά να τον ακολουθήσει», καταλήγει η συγγραφική ομάδα.