Η συχνή χρήση κάνναβης από νέους ανθρώπους σχετίζεται με αυξημένου κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ οι άνθρωποι με διαγνωσμένη διαταραχή χρήσης κάνναβης έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν για καρδιακές αρρυθμίες, σύμφωνα με τα όσα φέρνουν στο φως δύο προκαταρκτικές μελέτες που θα παρουσιαστούν στο φετινό ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης (16- 18 Νοεμβρίου, Φιλαδέλφεια, ΗΠΑ) και θα δημοσιευθούν στο Stroke.

Κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου στους νεαρούς χρήστες κάνναβης
Όπως φάνηκε στην πρώτη μελέτη, οι νέοι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν συχνά ινδική κάνναβη και κάπνιζαν παραδοσιακό ή ηλεκτρονικό τσιγάρο είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τους μη χρήστες, ενώ για όσους δεν χρησιμοποιούσαν προϊόντα καπνού αλλά έκαναν χρήση κάνναβης για περισσότερες από 10 μέρες τον μήνα οι πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνονταν κατά 2,5 φορές.

Επιπλέον, οι χρήστες κάνναβης ήταν πιο πιθανό να καταναλώνουν πολύ αλκοόλ και να καπνίζουν παραδοσιακό ή ηλεκτρονικό τσιγάρο, στοιχεία που ίσως να επηρεάζουν εξίσου τον κίνδυνο, παρά την προσαρμογή των ερευνητών στους παράγοντες αυτούς κατά την ανάλυση.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 43.000 ενήλικες 18-44 ετών, εκ των οποίων σχεδόν το 14% ανέφερε χρήση κάνναβης τις τελευταίες 30 ημέρες. Συγκριτικά με τους μη χρήστες, οι χρήστες κάνναβης ήταν τις περισσότερες φορές νέοι, δεν είχαν αποφοιτήσει από κάποιο πανεπιστήμιο και ήταν σωματικά δραστήριοι.

«Οι νεαροί χρήστες κάνναβης, ειδικά εκείνοι που καπνίζουν και έχουν και άλλους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, θα πρέπει να καταλάβουν ότι ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο που διατρέχουν για εγκεφαλικό επεισόδιο σε μικρή ηλικία», τονίζει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο George Mason, Tarang Parekh.

Σημειώνεται ότι η μελέτη ήταν παρατηρητική και δεν εξέτασε τη σύνδεση του βιολογικού μηχανισμού ανάμεσα στο εγκεφαλικό επεισόδιο και τη χρήση κάνναβης, αλλά εντόπισε ένα πιθανό σύνδεσμο.

Η διαταραχή χρήσης κάνναβης συνδέεται με σοβαρές αρρυθμίες
Οι άνθρωποι που κάνουν συχνή, καταναγκαστική χρήση κάνναβης, με βαθμό εξάρτησης αντίστοιχο του αλκοολισμού, είχαν 50% υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας για αρρυθμία, σε σύγκριση με τους μη χρήστες.

Στη μελέτη αυτή, οι νεαροί Αφροαμερικανοί άνδρες ηλικίας 15-24 ετών που έκαναν συχνή χρήση είχαν υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας για αρρυθμία, παρόλο που η διαταραχή εκδηλωνόταν συχνότερα στους λευκούς άνδρες ηλικίας 45-54 ετών.

«Οι επιπτώσεις της χρήσης κάνναβης παρουσιάζονται μέσα σε 15 λεπτά και διαρκούν για περίπου τρεις ώρες. Σε μικρές δόσεις συνδέεται με γρήγορο καρδιακό παλμό, ενώ σε υψηλότερες συνδέεται με επιβράδυνση του καρδιακού παλμού. Ο κίνδυνος της χρήσης κάνναβης που συνδέεται με την αρρυθμία στους νέους ανθρώπους αποτελεί μεγάλη ανησυχία για τον ιατρικό κόσμο, γι’αυτό και οι πάροχοι φροντίδας θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση όταν αντιμετωπίζουν ασθενείς που νοσηλεύονται για αρρυθμία», σημειώνει ο Δρ. Rikinkumar S. Patel.