Αυτοί που υφίστανται καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είναι λιγότερο πιθανό να αντέξουν μέχρι την εισαγωγή στο νοσοκομείο συγκριτικά με εκείνους που έχουν αντίστοιχο ιατρικό περιστατικό μέσα στην εβδομάδα, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα που πρόκειται να παρουσιαστεί στο φετινό, ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης που θα διεξαχθεί στη Φιλαδέλφεια 16-18 Νοεμβρίου.

Βρετανοί ερευνητές εξέτασαν την επιβίωση μέχρι την εισαγωγή στο νοσοκομείο ασθενών που υπέστησαν ξαφνικά καρδιακή προσβολή και χρησιμοποίησαν ως θεραπευτικό εργαλείο έναν δημόσιο Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή (AED). Ανέλυσαν δεδομένα από 3.000 ασθενείς παγκοσμίως και κατέγραψαν ότι το 27% έζησε μέχρι την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Γενικά, οι ερευνητές βρήκαν ότι εκείνοι που υπέστησαν καρδιακή προσβολή μεταξύ 12 το μεσημέρι του Σαββάτου και 23:59 της Κυριακής είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες επιβίωσης από εκείνους που πάθαιναν κάτι αντίστοιχο μεταξύ Δευτέρας και Παρασκευής. Η επιβίωση επίσης ήταν μειωμένη όταν η καρδιακή προσβολή λάμβανε χώρα στο σπίτι.

«Συχνά λέγεται ότι οι αιφνίδιες καρδιακές προσβολές μπορεί να συμβούν στον καθένα οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε. Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν ότι υπάρχει η δυνατότητα βελτίωσης της επιβίωσης των καρδιακών προσβολών του Σαββατοκύριακου με την βελτίωση της ευαισθητοποίησης, της διαθεσιμότητας των Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών και τη βελτίωση της κατάρτισης και της γρήγορης ανταπόκρισης των διασωστών», δήλωσε η Hannah Torney, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης που κάνει το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Ιρλανδίας.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η επιβίωση από τέτοια περιστατικά το Σαββατοκύριακο μπορεί να μειώνεται επειδή είναι πιθανό να μην υπάρχει κοντά κάποιος Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής. Τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να βοηθήσουν τη στρατηγική τοποθέτηση άλλων Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών για τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε αυτούς.