Το βραδινό φαγητό σχετίζεται και κακή καρδιαγγειακή υγεία στις γυναίκες σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη με χρηματοδότηση από την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρία.
Οι γυναίκες που καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος των ημερήσιων θερμίδων αργά το βράδυ είναι πιο πιθανό να διατρέχουν υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν το πράττουν σύμφωνα με τα προκαταρκτικά συμπεράσματα έρευνας που θα παρουσιαστούν στο φετινό ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας στην Φιλαδέλφεια.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο 112 γυναικών μέσου όρου ηλικίας 33 ετών στην αρχή της έρευνας και ένα χρόνο μετά. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποίησαν το σύστημα αξιολόγησης κινδύνου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας Life’s Simple 7® που αντιπροσωπεύουν τους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να βελτιώσουν οι άνθρωποι μέσω αλλαγών του τρόπου ζωής και αφορούν τη διακοπή καπνίσματος, την σωματική άσκηση, τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, την διαχείριση του βάρους, σε συνδυασμό με την μέτρηση χοληστερόλης, της πίεσης του αίματος και τα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Οι ερευνητές υπολόγισαν το «σκορ καρδιάς» κάθε συμμετέχοντα με βάση το εργαλείο Life’s Simple 7®.
Παράλληλα οι συμμετέχοντες κρατούσαν ηλεκτρονικά ημερολόγια του τι και πόσο έτρωγαν για μια εβδομάδα στην αρχή της έρευνας και για μια εβδομάδα μετά από 12 μήνες. Τα στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν για να καθοριστεί ο συσχετισμός ανάμεσα στην καρδιακή τους υγεία και την ώρα κατανάλωσης φαγητού.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι ενώ οι περισσότεροι συμμετέχοντες κατανάλωναν κάποια ποσότητα φαγητού μετά τις 6 μ.μ. εκείνοι που κατανάλωναν το μεγαλύτερο μέρος των ημερήσιων θερμίδων εκείνη την ώρα είχαν χειρότερη καρδιαγγειακή υγεία. Για κάθε αύξηση κατά 1% των θερμίδων που καταναλώνονταν μετά τις 6 μ.μ. η καρδιακή υγεία των συμμετεχόντων επιδεινωνόταν.
Συγκεκριμένα οι γυναίκες που κατανάλωναν τις περισσότερες θερμίδες μετά τις 6 μ.μ. ήταν πιο πιθανό να έχουν υψηλότερη πίεση του αίματος, υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος και χειρότερο έλεγχο γλυκόζης του αίματος.
Παρόμοια ευρήματα παρατηρήθηκαν με κάθε αύξηση κατά 1% των θερμίδων που καταναλώθηκαν μετά από τις 8 μ.μ.
Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Nour Makarem, επιστημονικός ερευνητής στο Κολέγιο Vagelos Ιατρών και Χειρουργών του Πανεπιστημίου Κολούμπια επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα δινόταν μεγάλη βαρύτητα στο είδος και την ποσότητα της διατροφής, αλλά όχι και στην ώρα της κατανάλωσης των γευμάτων σε συνάρτηση με την καρδιαγγειακή υγεία.
Τα ευρήματα της έρευνας ωστόσο θα πρέπει να επιβεβαιωθούν με ένα μεγαλύτερο δείγμα ατόμων και σε άλλους πληθυσμούς. Σε κάθε περίπτωση όμως η προκαταρκτική αυτή έρευνα τονίζει ότι η συστηματική βραδινή κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού δεν είναι αθώα για την καρδιά μας και καλό είναι να αποφεύγεται.