Οι άνθρωποι άνω των 60 ετών θα έπρεπε να κάνουν περισσότερη και όχι λιγότερη άσκηση προκειμένου να προλάβουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικού σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που εξέτασε 1,1 εκατομμύρια συμμετέχοντες και δημοσιεύθηκε στην European Heart Journal.

Οι ερευνητές από την Νότιο Κορέα διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έκαναν λιγότερη άσκηση μέτριας ή μεγάλης έντασης καθώς μεγάλωναν είχαν κατά 27% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, ενώ εκείνοι που αύξαναν τα επίπεδα της δραστηριότητάς τους είχαν μειωμένο κατά 11% κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων.

Ο συσχετισμός μεταξύ των επιπέδων φυσικής δραστηριότητας και του καρδιαγγειακού κινδύνου παρατηρήθηκε ακόμη και για εκείνους με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις όπως υπέρταση, αυξημένη χοληστερόλη και διαβήτη τύπου 2.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Δρ. Kyuwoong Kim  από το Μεταπτυχιακό Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, υπό την εποπτεία του καθηγητή Sang Min Park. Η έρευνα διεξήχθη σε 1,119,925 άνδρες και γυναίκες άνω των 60 ετών που υποβλήθηκαν σε δυο συνεχόμενα check up τα οποία τους παρασχέθηκαν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Κορέας τις περιόδους 2009-2010 και 2011-2012. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που στο πρώτο τσεκ απ έκαναν καθιστική ζωή, αλλά στην πορεία απέκτησαν πιο δραστήριο τρόπο ζωής με μέτρια ή μεγάλης έντασης άσκηση τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα μέχρι το επόμενο τσεκ απ είχαν κατά 11% μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Ο κίνδυνος για όσους ήταν ήδη μέτρια ή έντονα δραστήριοι μία με δύο φορές την εβδομάδα στο πρώτο τσεκ απ και αύξησαν τα επίπεδα άθλησής τους σε πέντε φορές την εβδομάδα μέχρι το επόμενο τσεκ απ μειώθηκε κατά 10%.

Από την άλλη μεριά εκείνοι που ήταν πολύ δραστήριοι στο πρώτο τσεκ απ (πέντε φορές την εβδομάδα) και σταδιακά έκαναν περισσότερο καθιστική ζωή μέχρι το δεύτερο τσεκ απ είχαν κατά 27% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακων νόσων.

«Το πιο σημαντικό μήνυμα της έρευνας είναι ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες θα πρέπει να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τα επίπεδα της φυσικής δραστηριότητας με στόχο της πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων» σχολιάζει ο Δρ. Kim.