Ποιο είναι το κλειδί της ευτυχίας; Υπάρχει άραγε κάποιο «πασπαρτού» που μπορεί να την ξεκλειδώσει; Μία καναδική ερευνητική ομάδα γράφει στο International Journal of Happiness and Development και βρίσκει τις απαντήσεις.

Όταν μιλάμε για την ευτυχία, είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι θα μπορούσε να κάνει ευτυχισμένο κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα από τη σοφία, τον πλούτο, την υγεία και άλλους παράγοντες. Όντως, ο Δρ. Kenneth Cramer από το Τμήμα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Windsor και η Rebecca Pschibul από το Δυτικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου αναφέρουν πως η μεγαλύτερη δημιουργικότητα, η αισιοδοξία, τα χαμηλά επίπεδα μνησικακίας και εγωκεντρισμού είναι καλοί δείκτες ευτυχίας. Αλλά αναρωτιούνται αν αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να εκφράζουν όλους τους ανθρώπους. Ως εκ τούτου πραγματοποίησαν μία μελέτη σε μεγάλα αστικά κέντρα του κόσμου για να επαληθεύσουν τα ευρήματά τους.

Η ομάδα εξέτασε διάφορα στοιχεία της αστικής ζωής συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών στοιχείων, του πολιτισμού και του μορφωτικού επιπέδου, των εσόδων, της ασφάλειας, των συνθηκών ζωής, της υγείας και των αυτοαναφερθέντων επιπέδων ευτυχίας. Φάνηκε λοιπόν πως κάθε αστικό κέντρο είχε διαφορετικούς όρους σημείων αναφοράς για την ευτυχία. Προφανώς δεν υπάρχει κάποιο «καθολικό κλειδί» ευτυχίας.

Γενικά, η υγεία ήταν ο μεγαλύτερος και ο πιο κοινός παράγοντας ευτυχίας, ειδικά ανάμεσα στους άνδρες.

Τελικά, η ερευνητική ομάδα δεν βρήκε κάποιο «πασπαρτού» για να ξεκλειδώσει την ευτυχία. Οι ερευνητές σημειώνουν πως αντί να προσπαθούν να βρουν μία λύση που να ταιριάζει για όλους παγκοσμίως θα ήταν πολύ καλύτερο το να κατανοηθούν τα σχετικά στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση καλύτερης ποιότητας αστικής ζωής σε συγκεκριμένες περιοχές.