Σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου έχουν όσοι υποβάλλονται σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση – δηλαδή σε επεμβάσεις τροποποίησης του στομάχου με σκοπό την δραστική μείωση της κατανάλωσης τροφής . Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας για τις Μεταβολικές και Βαριατρικές Χειρουργικές επεμβάσεις και την Εταιρία της Παχυσαρκίας.

Η Δρ. Camila Ortiz Gomez και οι συνεργάτες της εξέτασαν την επίδραση της βαριατρικής χειρουργικής στην πρόληψη του καρκίνου σε ασθενείς με παχυσαρκία χρησιμοποιώντας δεδομένα από 1.670.035 ασθενείς. Από αυτούς τους ασθενείς, οι 246.668 υποβλήθηκαν σε βαριατική χειρουργική επέμβαση, ενώ οι  1.423.367 ασθενείς αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου, είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος ≥35 kg/m² και δεν υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου ήταν αυξημένη στους ασθενείς BMI ≥ 35 kg / m² που δεν υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση βαριατρικής. Μεταξύ των ασθενών με γενετική προδιάθεση για καρκίνο του μαστού, τα μέλη της ομάδας ελέγχου είχαν αυξημένο ποσοστό κακοήθειας στο στήθος.

«Η επίδραση που είδαμε σε ασθενείς με γενετική προδιάθεση για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού ήταν αξιοσημείωτη και πιστεύουμε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που μία μελέτη έχει δείξει τέτοια επίδραση», σημείωσαν οι ερευνητές.