Δικαιολογίες τέλος! Μπορούμε πλέον όλοι να αποκτήσουν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία χωρίς απαραιτήτως να πάμε στο γυμναστήριο ή να κάνουμε οποιαδήποτε άλλη μορφή οργανωμένης άσκησης.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν Καναδοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύουν στο Applied Physiology, Nutrition and Metabolism.

Ομάδα ειδικών από τα Πανεπιστήμια McMaster και Okanagan κατάφεραν να αποδείξουν ότι ανεβαίνοντας σκάλες για λίγα λεπτά σε διάφορα χρονικά σημεία της ημέρας μπορούμε να βελτιώσουμε την καρδιαγγειακή μας υγεία.

«Όσοι εργάζονται σε πολυώροφα κτίρια ή ζουν σε πολυκατοικίες μπορούν να ανέβουν μερικούς ορόφους χρησιμοποιώντας τις σκάλες, το πρωί, το μεσημέρι και το απόγευμα. Είναι μια αποτελεσματική τακτική άσκησης», υποστηρίζει ο Martin Gibala καθηγητής Κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο McMaster και συγγραφέας της μελέτης.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα μικρά διαστήματα έντονης άθλησης ή τα μεσοδιαστήματα γρήγορου τρεξίματος, είναι αποτελεσματικά αρκεί να γίνονται εναλλάξ με μικρά διαστήματα ξεκούρασης.

Στο πλαίσιο της νέας έρευνας, οι επιστήμονες θέλησαν να καθορίσουν αν τα σύντομα διαστήματα γρήγορου τρεξίματος ή τα μικρά διαστήματα ανάβασης σκαλιών, κατά τη διάρκεια της ημέρας επαρκούν για τη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας του ατόμου. Η καρδιοαναπνευστική κατάσταση είναι σημαντικό δείκτης υγείας που σχετίζεται επίσης με τη μακροζωία και τον κίνδυνο καρδιαγγειακού νοσήματος.

Μια ομάδα νεαρών ενηλίκων που έκαναν καθιστική ζωή ανέβηκαν με τις σκάλες τρεις ορόφους, τρεις φορές την ημέρα, με ξεκούραση από μία έως τέσσερις ώρες. Το πρωτόκολλο αυτό επαναλήφθηκε τρεις φορές κάθε εβδομάδα για έξι μήνες. Οι ερευνητές συνέκριναν την αλλαγή της φυσικής τους κατάστασης με μια ομάδα ελέγχου που δεν έκανε γυμναστική.

«Το να χρησιμοποιεί κανείς τις σκάλες κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να τον βοηθήσει να ενισχύσει την φυσική του κατάσταση, ειδικά αν κάνει καθιστική ζωή», συμπληρώνει ο Jonathan Little, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας Okanagan.

Εξάλλου, εκτός από καλύτερη φυσική κατάσταση, οι συμμετέχοντες στη μελέτη που ανέβαιναν σκάλες ήταν πιο δυνατοί απ’ όσους έκαναν καθιστική ζωή ενώ γενικότερα παρήγαγαν και περισσότερη δύναμη κατά τη διάρκεια ενός τεστ με στατικό ποδήλατο.