Αυξημένα ποσοστά κλινικής κατάθλιψης, αυτοκτονικών σκέψεων και άγχους έχουν οι ασθενείς με δερματολογικές παθήσεις που έχουν έντονο κνησμό. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Investigative Dermatology με τους ερευνητές να συστήνουν στους ασθενείς να προλαμβάνουν και να ελέγχουν προβλήματα που σχετίζονται με τον κνησμό.

Η εν λόγω μελέτη συνέκρινε την ψυχολογική επιβάρυνση που βιώνουν οι ασθενείς με δερματολογικές παθήσεις με χρόνια φαγούρα με εκείνους που δεν αντιμετώπιζαν αυτό το σύμπτωμα καθώς επίσης και με υγιείς ανθρώπους που αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία για 3.530 ασθενείς από δερματολογικές κλινικές 13 ευρωπαϊκών χωρών και συνέκριναν τα αποτελέσματα με περισσότερους από 1.000 υγιείς ανθρώπους. Οι ασθενείς απάντησαν σε ερωτηματολόγια ενώ εξετάστηκαν και κλινικά. Τα αποτελέσματα περιελάμβαναν την παρουσία, τη διάρκεια και την ένταση της φαγούρας, τα επίπεδα στρες, τις σκέψεις αυτοχειρίας συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών συμβάντων της ζωής καθώς επίσης και των οικονομικών δυσχερειών.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα έδειξαν τα ακόλουθα.

Από κατάθλιψη έπασχαν:

Ασθενείς με κνησμό 14%
Ασθενείς χωρίς κνησμό 5,7%
Υγιείς άνθρωποι με κνησμό 6%
Υγιείς άνθρωποι χωρίς κνησμό 3%

Σκέψεις αυτοχειρίας είχαν:

Ασθενείς με κνησμό 15,7%
Ασθενείς χωρίς κνησμό 9%
Υγιείς άνθρωποι με κνησμό 18,6%
Υγιείς άνθρωποι χωρίς κνησμό 8,6%

Ως προς τα περιστατικά έντονου στρες η έρευνα έδειξε πως ήταν περισσότερο πιθανά σε άτομα με κνησμό από ό,τι σε άτομα που δεν βίωναν αυτό το σύμπτωμα. Τέλος οι ασθενείς με κνησμό ήταν επίσης πιθανότερο να αντιμετωπίσουν περισσότερα οικονομικά προβλήματα.

«Η έρευνά μας καταδεικνύει πως ο κνησμός επιδρά σημαντικά και αρνητικά στην ποιότητα ζωής. Αυτό υποδεικνύει πως η φροντίδα των ασθενών με κνησμό πρέπει να περιλαμβάνει πρόσβαση σε μια διεπιστημονική ομάδα όταν κρίνεται απαραίτητο, κάτι που συμβαίνει ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες», σχολίασε η Δρ. Florence J. Dalgard, επικεφαλής της μελέτης.

Οι ερευνητές προτείνουν επίσης προληπτικά μέτρα όπως προγράμματα ενημέρωσης για την ψωρίαση χαρακτηριστικό σύμπτωμα της οποίας είναι ο κνησμός. Σε αρκετές φλεγμονώδεις δερματικές διαταραχές, η έγκαιρη και προσωποποιημένη θεραπεία ενδέχεται να μειώσει τόσο τον κνησμό όσο και να συμβάλει στην αποτροπή εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας καταλήγει η ερευνήτρια.