Η καθημερινή έκθεση στο μπλε φως των κινητών, των υπολογιστών ή άλλων συσκευών μπορούν να επιταχύνουν την γήρανση ακόμη και αν το φως δεν φτάνει μέχρι τα μάτια μας, υποστηρίζει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Aging and Mechanisms of Disease.
Το μήκος κύματος του μπλε φωτός που εκπέμπεται από τις λυχνίες LED μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους νευρώνες του εγκεφάλου καθώς και στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού σύμφωνα με τους ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Ορεγκον.
Η έρευνα βασίστηκε στη μελέτη των φρουτόμυγων και διαπίστωσε ότι η διάρκεια ζωής εκείνων που εκτίθεντο σε ένα 12ωρο κύκλο μπλε φωτός ακολουθούμενο από 12 ώρες σκότους ήταν μικρότερη από εκείνες που είτε ζούσαν σε απόλυτο σκοτάδι είτε σε φως χωρίς εκπομπές μπλε φωτός.
Οι φρουτόμυγες που εκτέθηκαν στο μπλε φως παρουσίασαν βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και στους νευρώνες του εγκεφάλου και επηρεάστηκε δυσμενώς η ικανότητά τους να σκαρφαλώνουν. Βλάβες σημειώθηκαν και σε μεταλλαγμένες μύγες που δεν είχαν μάτια, γεγονός που σύμφωνα με τους ερευνητές αποδεικνύει ότι τα προβλήματα προκύπτουν από την έκθεση στο μπλε φως χωρίς να χρειάζεται να το κοιτάξουν οι μύγες απευθείας.
Η επικεφαλής ερευνήτρια Jaga Giebultowicz καθηγήτρια βιολογίας σχολίασε ότι το γεγονός ότι το μπλε φως επιταχύνει τη γήρανση τους εξέπληξε αρχικά. Στη συνέχεια όμως μελετώντας διεξοδικά το φάσμα του φωτός στο οποίο εκτίθεντο οι φρουτόμυγες κατέστη ξεκάθαρο ότι η έκθεση στο φως μείωνε ελαφρά τη διάρκεια της ζωής τους, αλλά η έκθεση στο μπλε φως τη μείωνε δραματικά.
Η ερευνήτρια βέβαια σχολίασε ότι τα ευρήματα σε πειραματόζωα συχνά είναι διαφορετικά από εκείνα στους ανθρώπους, ωστόσο δεν θα έβλαπτε να χρησιμοποιούμε φίλτρα στις οθόνες των υπολογιστών, καθώς και άλλων συσκευών που να μπλοκάρουν το μπλε φως και την έκθεσή μας σε αυτό.