Τη δυνατότητα ανοχής στη γλουτένη μπορεί να δημιουργήσει στους ασθενείς με κοιλιοκάκη νέα τεχνολογία που αναπτύχθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Northwestern και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Γαστρεντερολογίας στη Βαρκελώνη.
Μετά τη θεραπεία, οι ασθενείς ήταν σε θέση να τρώνε γλουτένη με σημαντική μείωση της φλεγμονής. Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης μια τάση προς την προστασία του λεπτού εντέρου των ασθενών από την κατανάλωση γλουτένης.
Η τεχνολογία συνίσταται σε ένα βιοδιασπώμενο νανοσωματίδιο που περιέχει γλουτένη και εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα ότι το αντίγονο (αλλεργιογόνο) είναι ασφαλές. Το νανοσωματίδιο δρα σαν Δούρειος ίππος, κρύβοντας το αλλεργιογόνο σε ένα φιλικό κέλυφος, ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να μην του επιτεθεί. Πέρα από την κοιλιοκάκη, τα ευρήματα ενδέχεται να θέτουν τις βάσεις για τη θεραπεία πλήθους άλλων ασθενειών και αλλεργιών, συμπεριλαμβανομένης της σκλήρυνσης κατά πλάκας, του διαβήτη τύπου 1 και της αλλεργίας στα φιστίκια.
Η τεχνολογία αναπτύχθηκε στο εργαστήριο του Stephen Miller, καθηγητή μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern.
«Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση που αποδεικνύει ότι η τεχνολογία λειτουργεί στους ασθενείς. Έχουμε επίσης δείξει ότι μπορούμε να εισάγουμε μυελίνη στο νανοσωματίδιο για να προκαλέσουμε ανοχή σε αυτή την ουσία σε μοντέλα πολλαπλής σκλήρυνσης ή να τοποθετήσουμε μια πρωτεΐνη από παγκρεατικά β-κύτταρα για να προκαλέσουμε ανοχή στην ινσουλίνη σε μοντέλα διαβήτη τύπου 1», εξηγεί ο καθηγητής Stephen Miller.
Όταν το, ενισχυμένο με αλλεργιογόνα, νανοσωματίδιο εγχύεται στην κυκλοφορία του αίματος, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν ασχολείται με αυτό, επειδή βλέπει το σωματίδιο ως αβλαβή θραύσματα. Ακολούθως το νανοσωματίδιο και το κρυφό φορτίο του καταναλώνονται από ένα μακροφάγο κύτταρο.
«Στη συνέχεια το αλλεργιογόνο παρουσιάζεται στο ανοσοποιητικό σύστημα με τρόπο που λέει “Μην ανησυχείς, αυτό ανήκει εδώ”. Το ανοσοποιητικό σύστημα αναστέλλει λοιπόν την επίθεσή του στο αλλεργιογόνο και το ανοσοποιητικό σύστημα επανέρχεται στη φυσιολογική του λειτουργία», πρόσθεσε ο κ. Miller.
Στη δοκιμή για την κοιλιοκάκη, στο νανοσωματίδιο ενσωματώθηκε γλιαδίνη το κύριο συστατικό της διατροφικής γλουτένης. Μία εβδομάδα μετά τη θεραπεία στους ασθενείς χορηγήθηκε γλουτένη για διάστημα 14 ημερών. Οι ασθενείς με κοιλιοκάκη που δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία ανέπτυξαν σημαντικές ανοσολογικές αποκρίσεις στη γλιαδίνη και βλάβες στο λεπτό έντερο.
Από την άλλη οι πάσχοντες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με το νανοσωματίδιο COUR, CNP-101, είχαν 90% χαμηλότερη ανοσολογική απόκριση φλεγμονής συγκριτικά με τους ασθενείς που δεν έλαβαν τη θεραπεία. Η διακοπή της φλεγμονώδους απόκρισης έδειξε πως το CNP-101 είχε την ικανότητα να προστατεύει το έντερο από τους τραυματισμούς που σχετίζονται με τη γλουτένη.
«Οι γιατροί μπορούν να συστήσουν μόνο την αποφυγή της γλουτένης, η οποία δεν είναι πάντοτε αποτελεσματική και συνεπάγεται βαρύ κοινωνικό και οικονομικό φόρτο για ασθενείς με κοιλιοκάκη», δήλωσε ο Miller.
Επομένως η δυνατότητα μιας νέας μορφής θεραπείας χωρίς παρενέργειες γεννά ελπίδες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.