Περίπου το 15% των πρόωρων γεννήσεων στις Η.Π.Α. οφείλονται στην προεκλαμψία, μία επιπλοκή της εγκυμοσύνης που προκαλείται από υψηλή αρτηριακή πίεση.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστημίου Purdue και οι συνεργάτες τους ανέπτυξαν μια τεχνολογία που θα βοηθούσε να αξιολογηθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης προεκλαμψίας χρησιμοποιώντας ένα smartphone και μία συσκευή μέτρησης της αρτηριακής πίεσης με τη συσκευή να ανιχνεύει αυτόματα τις αλλαγές της αρτηριακής πίεσης που είναι ενδεικτικές της προεκλαμψίας.
Σε μια πιλοτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Engineering and Science in Medical Diagnostics and Therapy στην οποία συμμετείχαν 25 γυναίκες που διένυαν τουλάχιστον στην 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, η πλειοψηφία των συμμετεχουσών θεώρησε τη συσκευή άνετη στη χρήση, αποδεικνύοντας ότι είναι εφικτό οι γυναίκες να ελέγχονται μόνες τους. Ένα άλλο βασικό εύρημα της έρευνας ήταν ότι όταν οι γυναίκες ξάπλωναν στο πλάι, η αρτηριακή τους πίεση ήταν σημαντικά χαμηλότερη.
«Ο στόχος μας δεν είναι μόνο να εντοπίσουμε ασθενείς με προεκλαμψία, αλλά και να ενημερώσουμε την ασθενή ότι διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξει αυτή τη νόσο στο επερχόμενο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Craig Goergen, Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοϊατρικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Purdue.
Η τεχνική αυτή αποτελεί μία αυτοματοποιημένη εκδοχή ενός απλού τεστ που αναπτύχθηκε στη δεκαετία του ’70 που ελέγχει τις αλλαγές στην αρτηριακή πίεση μιας γυναίκας σε διαφορετικές θέσεις.
«Όταν η εξέταση αυτή χρησιμοποιήθηκε σε κλινικές, όλοι το έκαναν ελαφρώς διαφορετικά. Αν όμως μπορούσαμε να αυτοματοποιήσουμε την εξέταση για να υποδείξουμε στην ασθενή ότι η αρτηριακή της πίεση σταθεροποιήθηκε, τότε αυτή η εξέταση θα μπορούσε να γίνει από την ίδια την ασθενή στο σπίτι».
Οι ερευνητές ζήτησαν από τις εθελόντριες που συμμετείχαν να μετρήσουν την αρτηριακή τους πίεση όταν ήταν ξαπλωμένες ανάσκελα και όταν ξάπλωναν στο πλάι. Μία εφαρμογή στο smartphone τις βοηθούσε να γνωρίζουν ότι το σώμα τους βρίσκεται στη σωστή θέση. Παράλληλα 50 γυναίκες που δεν ήταν έγκυες χρησιμοποίησαν τη συσκευή ως ομάδα ελέγχου.
Οι ερευνητές πιστεύουν πως μία τέτοια συσκευή θα μπορούσε να μειώσει τα ποσοστά θνησιμότητας, ειδικά για μέρη του κόσμου με υψηλά ποσοστά προεκλαμψίας.
«Αυτή η συσκευή μπορεί να βοηθήσει τις έγκυες σε πολλές διαφορετικές περιοχές, ιδιαίτερα αγροτικές και υποανάπτυκτες», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Hamna Qureshi.