Στο ρόλο του στρες στις ιογενείς λοιμώξεις στα παιδιά αναφέρθηκε ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Χρούσος στα πλαίσια του «5ου Εργαστηρίου-Συνεδρίου Παιδιατρικής Ιολογίας» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στην Σπάρτη.

Το εργαστήριο αυτό, το οποίο διοργανώθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά, φιλοξενήθηκε στο 24ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ογκολογίας και 24ο Διεθνές Συμπόσιο Μοριακής Ιατρικής, οι εργασίες των οποίων ξεκίνησαν την Τρίτη 7 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 12 Οκτωβρίου.

Στη διάλεξή του ο καθηγητής Γεώργιος Χρούσος αναφέρθηκε στην επίδραση του συναισθηματικού και φυσικού στρες στην εκδήλωση των ιογενών λοιμώξεων στην παιδική ηλικία.

«Οι ιοί αλληλεπιδρούν με τις οδούς ενδοκρινικής σηματοδότησης του ξενιστή και μεταβάλλουν την ανθρώπινη ομοιόσταση. Έχουμε συγκεκριμένα παραδείγματα ιών που έχουν μελετηθεί σε σχέση με την αλληλεπίδρασή τους αυτή. Για παράδειγμα, ο ιός HIV-1 διαθέτει δύο πρωτεΐνες, τις ρυθμιστικές πρωτεΐνες Vpr και Tat, οι οποίες αλληλεπιδρούν με τις οδούς σηματοδότησης των γλυκοκορτικοειδών και με τον τρόπο αυτό επηρεάζουν την ανοσοκαταστολή του ξενιστή, την αντίστασή του στην ινσουλίνη καθώς και την εκδήλωση λιποδυστροφίας στον ασθενή. Εξακολουθούμε να γνωρίζουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου στο θέμα αυτό», τόνισε ο καθηγητής κ. Χρούσος και πρόσθεσε: «Το άγχος, γενικά, προκαλεί μια πρώιμη φλεγμονώδη αντίδραση που ονομάζεται ‘νευρογενής φλεγμονή’. Ωστόσο, αμέσως μετά το αρχικό αυτό στάδιο, το άγχος καταστέλλει την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού. Οι κατεχολαμίνες νορεπινεφρίνη και επινεφρίνη και τα γλυκοκορτικοειδή αποτελούν βασικές ορμόνες που εμπλέκονται στη ρύθμιση της ανοσίας και της φλεγμονής».

Μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου, ο καθηγητής Γεώργιος Χρούσος τιμήθηκε από την Ομάδα Μελέτης Παιδιατρικής Ιολογίας, με ειδικό βραβείο, το οποίο απένειμε ο πρόεδρος του συνεδρίου ομότιμος καθηγητής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Δημήτριος Σπαντίδος.

Στο συνέδριο συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Λέκτορας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου St. George του Λονδίνου Σάιμον Ντραϊσντέιλ, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Nottingham της Μεγάλης Βρετανίας Μπάρμπαρα Ράθ, η Διευθύντρια της Παιδιατρικής Ακτινολογίας του Νοσοκομείου Παίδων «Μητέρα» Γεωργία Παπαϊωάννου, ο παιδίατρος Ιωάννης Μαμμάς, Διδάκτορας Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Συντονιστής της Ομάδας Μελέτης Παιδιατρικής Ιολογίας, η παιδοεντατικολόγος Αλεξία Παπαθεοδωροπούλου, επιμελήτρια ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, η νεογνολόγος Ειρήνη Κουτσουνάκη, επιμελήτρια Νεογνολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Αλεξάνδρα», η παιδίατρος Βίβιαν Κοροβέση, Διευθύντρια Παιδιατρικής του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων «Πεντέλης» και η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Θεοδωρίδου.