Έρευνα του Πανεπιστημίου Rutgers έδειξε ότι ένα συγκεκριμένο γονίδιο που εντοπίζεται σε κακοήθεις όγκους του προστάτη αποτελεί ένδειξη του αν οι ασθενείς αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο μεταστατικού καρκίνου, γεγονός που σημαίνει ότι η φαρμακευτική στόχευση αυτού του γονιδίου θα μπορούσε να παρατείνει τη ζωή των ασθενών.
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications αναγνώρισε το γονίδιο NSD2 μέσω ενός αλγόριθμου που σχεδιάστηκε για να εντοπίσει ποια από τα καρκινικά γονίδια που δίνουν μεταστάσεις σε πειραματικά μοντέλα ποντικιών αφορούσαν και τους ανθρώπους. Οι ερευνητές κατόρθωσαν να σιγήσουν την έκφραση του εν λόγω γονιδίου στα κακοήθη κύτταρα των όγκων, γεγονός που μείωσε σημαντικά την μεταστατική ικανότητα των καρκινικών κυττάρων.
«Σήμερα όταν ένας ασθενής διαγιγνώσκεται με καρκίνο του προστάτη, οι θεράποντες ιατροί μπορούν να προσδιορίσουν πόσο προχωρημένος είναι ο όγκος, αλλά όχι και αν θα δώσει μεταστάσεις» τονίζει η επικεφαλής ερευνήτρια Antonina Mitrofanova επίκουρος καθηγήτρια στην Σχολή Rutgers για Επαγγέλματα Υγείας και ερευνήτρια στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Rutgers του New Jersey.
«Εάν την ώρα της διάγνωσης μπορούμε να καθορίσουμε το ενδεχόμενο ο καρκίνος ενός ασθενούς να δώσει μεταστάσεις, τότε μπορούμε να τους υποβάλλουμε σε ένα στοχευμένο θεραπευτικό πλάνο το συντομότερο δυνατό ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες μετάστασης» εξηγεί η καθηγήτρια Antonina Mitrofanova.
Η ίδια με την ομάδα της διενεργούν έρευνες για μια φαρμακευτική ουσία που θα μπορούσε να στοχεύσει το γονίδιο NSD2, εν τω μεταξύ όμως ενθαρρύνει τους γιατρούς να αρχίσουν να ενσωματώνουν την εξέταση για το NSD2 στους ασθενείς ούτως ώστε οι ασθενείς με υψηλό κίνδυνο μεταστάσεων να ξεκινούν εγκαίρως θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου.
Παρότι ο αλγόριθμος που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα εστίασε στον καρκίνο του προστάτη η Δρ. Mitrofanova επισημαίνει ότι μπορεί να εφαρμοστεί ευρύτερα στην μελέτη άλλων τύπων καρκίνου.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άντρες και η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο (μετά τον καρκίνο του πνεύμονα) στους άντρες.