Τα απολυμαντικά σπρέι και υγρά για τα χέρια είναι εύκολες και βολικές εναλλακτικές λύσεις για την καθαριότητα των χεριών όταν το πλύσιμό τους δεν είναι εφικτό. Όταν, όμως, μιλάμε για τις εποχικές ιώσεις, όπως το κρυολόγημα και τη γρίπη, τίποτα δεν φαίνεται να μας προφυλάσσει καλύτερα από το διεξοδικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό.
Ο Δρ. Roland Newman II, γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πενσιλβάνια, τόνισε ότι όταν κάποιος διατηρεί ένα απολυμαντικό χεριών στο αυτοκίνητο, την τσάντα ή το γραφείο του καταφέρνει πιο εύκολα να παραμείνει υγιής στους κρύους μήνες του χειμώνα.
Κάποια έχουν ευχάριστα αρώματα, ενώ άλλα διαθέτουν και ενυδατικές ιδιότητες που αποτρέπουν την ξηρότητα των χεριών. Το πρόβλημα προκύπτει όταν οι χρήστες παραμερίζουν το κανονικό πλύσιμο των χεριών και το αντικαθιστούν εντελώς με τέτοιου είδους σκευάσματα.
Το ολοκληρωμένο πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό μπορεί να απομακρύνει περισσότερα μικρόβια από τα χέρια, υποστηρίζουν με βεβαιότητα οι επιστήμονες. Όσο απλό κι αν ακούγεται, η σωστή διαδικασία πλυσίματος των χεριών είναι λίγο διαφορετική.
Σύμφωνα με τον Δρ. Newman, το κλειδί είναι το τρίψιμο των χεριών για περίπου 20 δευτερόλεπτα. «Καθώς τρίβετε τα χέρια σας, το σαπούνι απελευθερώνει όλη τη βρωμιά και τα μικρόβια από την επιφάνεια του δέρματος. Αυτά αναμειγνύονται με το σαπούνι κι έτσι, όταν ξεπλένετε, όλα τα υπολείμματα απομακρύνονται απευθείας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η θερμοκρασία του νερού δεν έχει σημασία. Το σημαντικό είναι ο χρόνος που αφιερώνει κανείς στο να τρίψει και να ξεπλύνει τα χέρια του όταν τα πλένει. Όταν αυτό δεν είναι δυνατό, μπορείτε να στραφείτε σε ένα απολυμαντικό με 60-90% περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
Επίσης, ο Δρ. Newman προειδοποιεί ότι ενώ οι ισχυρισμοί ότι τα απολυμαντικά χεριών σκοτώνουν το 99% των μικροβίων είναι αληθείς, κάποιοι ιοί μπορούν πάντα να ξεφύγουν.
Τέλος, η αυξανόμενη χρήση απολυμαντικών χεριών έχει εγείρει κάποια ερωτήματα σχετικά με το αν η κατάχρηση τέτοιων προϊόντων μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα όπως η αντίσταση κατά των μικροβίων. Πρόκειται, βέβαια, για μια λογική ανησυχία που μελετάται και τίθεται συχνά προς συζήτηση, ωστόσο ο Δρ. Newman υποστηρίζει ότι αυτό μπορεί να ισχύει περισσότερο στην περίπτωση των αντιβακτηριακών σαπουνιών παρά σε αυτή των απολυμαντικών χεριών.
«Η αποστείρωση δεν είναι πάντα καλή. Κάποιες φορές, μια μικρή έκθεση σε μικρόβια μπορεί να αποδειχθεί επωφελής για το ανοσοποιητικό μας σύστημα», καταλήγει ο ειδικός.