Μια ερευνητική μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Neoplasia εντόπισε ένα νέο συνδυαστικό γονίδιο καρκίνου του προστάτη που περιλαμβάνει το γονίδιο κωδικοποίησης πρωτεΐνών KLK4 και το ψευδογονίδιο KLKP1. Αυτός ο μοναδικός βιοδείκτης μπορεί να ανιχνευθεί στο δείγμα ούρων των ασθενών με καρκίνο του προστάτη, προσφέροντας ένα μη επεμβατικό τρόπο διάγνωσης.

Προς το παρόν, η εξέταση PSA για το ειδικό προστατικό αντιγόνο χρησιμοποιείται ως η βασική μέθοδος εξέτασης για καρκίνο του προστάτη. Ωστόσο, τα αυξημένα επίπεδα PSA δεν υποδεικνύουν αποκλειστικά την ύπαρξη καρκίνου του προστάτη, καθώς μπορεί να οφείλονται και σε καλοήθεις όγκους. Όπως γίνεται κατανοητό, μια εξέταση με αυξημένο PSA μπορεί πολλές φορές να οδηγήσει τον ασθενή σε περιττές βιοψίες, διαδικασία που επιφέρει κίνδυνο αιμορραγίας και μόλυνσης. Τα ευρήματα αυτής της έρευνας, λοιπόν, είναι πιθανό να προσφέρουν μια πιο ακριβή και αξιόπιστη μέθοδο διάγνωσης του καρκίνου του προστάτη.

Όταν το γονίδιο κωδικοποίησης πρωτεϊνών KLK4 και το ψευδογονίδιο KLKP1 συγχωνεύονται, σχηματίζεται το συνδυαστικό γονίδιο KLK4-KLKP1. Τα ψευδογονίδια, όπως το KLKP1, είναι η μη λειτουργική εκδοχή ενός γονιδίου που συνήθως δεν εκφράζεται μέσα σε ένα κύτταρο, αλλά ενεργοποιείται στα καρκινικά κύτταρα διαταράσσοντας τις λειτουργίες του πραγματικού γονιδίου.

Οι ερευνητές που διεξήγαγαν τη μελέτη εξέτασαν μια κοόρτη 659 ασθενών, η οποία αποκάλυψε ότι το συνδυαστικό γονίδιο KLK4-KLKP1 εκφράζεται περίπου στο 32% των πασχόντων από καρκίνο του προστάτη, που συνιστούν ένα ξεχωριστό υποσύνολο περιστατικών για αυτό το είδος καρκίνου. Συναφείς αναλύσεις έδειξαν ότι το νέο συνδυαστικό γονίδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με άλλους μοριακούς δείκτες του καρκίνου του προστάτη για την ανίχνευση της νόσου. Εκτός από τα δείγματα ούρων, το συνδυαστικό γονίδιο θα μπορούσε επίσης να ανιχνευθεί σε βιοψίες δειγμάτων ιστού με βελόνα, χρησιμοποιώντας ένα συγκεκριμένο αντιγόνο.

«Το μοναδικό χαρακτηριστικό αυτού του συνδυαστικού γονιδίου είναι αφενός η μετατροπή του μη κωδικοποιητικού ψευδογονιδίου KLKP1 σε ένα γονίδιο κωδικοποίησης πρωτεϊνών και αφετέρου η έκφρασή του στο 30% περίπου των καρκίνων του προστάτη υψηλού κινδύνου κατά τη βαθμολογία Gleason.

Δεδομένου του μοναδικού χαρακτηριστικού αυτού του συνδυασμού, δηλαδή τη συγκεκριμένη έκφραση του καρκίνου του προστάτη, τις ογκογενείς ιδιότητες και τη μη επεμβατική ανίχνευση, αυτό το νέο συνδυαστικό γονίδιο έχει την προοπτική να χρησιμοποιηθεί τόσο ως βιοδείκτης για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη όσο και ως θεραπευτικός στόχος», αναφέρει σχετικά ο επικεφαλής ερευνητής, Nallasivam Palanisamy, αναπληρωτής στο Ουρολογικό Ινστιτούτο Vattikuti του Συστήματος Υγείας Henry Ford.