Οι ασθενείς με υπέρταση και διαβήτη τύπου 2 που κατανάλωναν μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες είδαν μια βελτίωση στις τιμές της αρτηριακής τους πίεσης, της χοληστερόλης και της γλυκόζης νηστείας σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας στη Μέση Ανατολή (2019) σε συνδυασμό με το 10ο Συνέδριο της Καρδιολογικής Εταιρίας των Εμιράτων.
Η υπέρταση και ο διαβήτης είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την μελλοντική εκδήλωση καρδιαγγειακής νόσου. Επίσης η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά τη βαρύτητα της καρδιαγγειακής νόσου. Οι ερευνητές από το Νοσοκομείο για τη Φροντίδα της Καρδιάς στο Αμριτσάρ της Ινδίας, διερεύνησαν τη σχέση ανάμεσα στην διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και την επίδρασή της στους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.
Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες από το Εθνικό Ινστιτούτο Διατροφής και το Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας, η συνιστώμενη διατροφική σύσταση για την διατροφική πρόσληψη φυτικών ινών είναι 40gm/2000kcal. Οι ασθενείς σε αυτή τη μελέτη είχαν διαβήτη τύπου 2 και θερμιδική πρόσληψη 1200-1500kcal, οπότε οι ανάγκες τους σε φυτικές ίνες ανέρχονταν σε 24-30gm βάσει των συνιστώμενων δόσεων. Η διατροφική τους πρόσληψη σε φυτικές ίνες αυξήθηκε κατά 20-25% ούτως ώστε να καταναλώνουν μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πρόσληψη φυτικών ινών 200 συμμετεχόντων για έξι μήνες, και τους υπέβαλαν σε τσεκ απ στην αρχή της έρευνας, στους τρεις και στους έξι μήνες. Οι ερευνητές παρακολουθούσαν την πρόσληψη ινών των συμμετεχόντων με διάφορους τρόπους π.χ. μέσω εφαρμογών κινητού τηλεφώνου, φωτογραφιών και τηλεφωνικών κλήσεων.
Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν μια διατροφή υψηλή σε φυτικές ίνες σημείωσαν σημαντική βελτίωση σε διάφορους παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης μια μείωσης κατά 9% της χοληστερόλης ορού, κατά 23% των τριγλυκεριδίων, κατά 15% της συστολικής αρτηριακής πίεσης και κατά 28% της γλυκόζης νηστείας. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η υψηλή σε φυτικές ίνες διατροφή σχετίζεται αντίστροφα με τους παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου και παίζει προστατευτικό ρόλο κατά της καρδιαγγειακής νόσου.