Θρεπτικές ουσίες και τοξίνες στις οποίες εκτίθενται τα παιδιά κατά την ενδομήτριο ζωή τους αλλά και τους πρώτους μήνες μετά τη γέννησή τους φαίνεται να αφήνουν το αποτύπωμά τους στα νεογιλά δόντια και να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος και άλλων νευροαναπτυξιακών νόσων. Αυτό καταδεικνύει ότι η μεταβολική ρύθμιση των θρεπτικών ουσιών και των τοξινών παίζουν ρόλο σε αυτές τις νόσους σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Translational Psychiatry.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν νεογιλά δόντια για να ανιχνεύσουν τις εκθέσεις των βρεφών σε θρεπτικές ουσίες και τοξικά στοιχεία σε παιδιά με αυτισμό, ΔΕΠΥ, ή και τις δυο διαταραχές καθώς και σε παιδιά χωρίς τις προαναφερθείσες διαταραχές (νευροτυπικά). Βρήκαν ότι κάθε νόσος έχει ένα μοναδικό μεταβολικό αποτύπωμα, το οποίο δείχνει ένα συνδυασμό δυσλειτουργίας σε μεταβολικά μονοπάτια επηρεάζοντας και τα τοξικά στοιχεία.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι ο τρόπος που ένα παιδί μεταβολίζει αυτή την έκθεση στο περιβάλλον είναι κομβικής σημασίας για την υγιή νευροανάπτυξή του. Η ανακάλυψη ότι η Διαταραχή του Αυτιστικού Φάσματος, η ΔΕΠΥ και ο συνδυασμός των δύο έχει μοναδική μεταβολική υπογραφή μπορεί να πληροφορήσει μελλοντικές μελέτες για το τι θα μπορούσε να προκαλέσει τις νόσους. Θα μας βοηθούσε να καθορίσουμε τα μονοπάτια που εμπλέκονται σε διάφορες νόσους, οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορούσαν να δώσουν πληροφορίες για την ανάπτυξη θεραπειών και στρατηγικών πρόληψης», δήλωσε ο Δρ. Paul Curtin, Επίκουρος Καθηγητής Περιβαλλοντικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας.
Αν και η μέθοδος αυτή δεν είναι ένα διαγνωστικό εργαλείο, τα μεταβολικά αποτυπώματα ενδέχεται να συμβάλλουν στην ανάπτυξη πρώιμων διαγνωστικών μεθόδων. Αυτή η μελέτη εξέτασε τα νεογιλά δόντια 74 παιδιών, ενώ περιλαμβάνονταν και δίδυμα αδέρφια με και χωρίς αυτισμό και ΔΕΠΥ. Οι ερευνητές συνέκριναν στοιχεία μεταβολισμού νευροτυπικών παιδιών με εκείνα με ΔΕΠΥ, αυτισμό ή αμφότερες τις διαταραχές.