Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι γνωστός για την επιθετικότητα και την υψηλή θνησιμότητά του, με τα ποσοστά επιβίωσης να παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά. Στην πραγματικότητα, μόλις το 12% των ανδρών και το 14% των γυναικών που διαγιγνώσκονται με τη νόσο φτάνουν την πενταετή επιβίωση. Αυτό κάνει την εύρεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας για τον καρκίνο του παγκρέατος επιτακτική. Και ενώ τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχει σημειωθεί ουσιαστικά καμία πρόοδος στη θεραπεία για τη νόσο, μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Science Advances, φέρνει ελπίδα για τους ασθενείς, καθώς αναπτύσσει μια καινοτόμο θεραπεία που δείχνει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην καταπολέμησή της.

Η ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και το Rigshospitalet επικεντρώθηκε στη δημιουργία μιας θεραπείας που συνδυάζει την τεχνολογία των αντισωμάτων και φαρμάκων σε μια καινοτόμο προσέγγιση, γνωστή ως σύζευγμα αντισώματος-φαρμάκου (ADC). Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται ήδη για τη θεραπεία άλλων τύπων καρκίνου, με αρκετά υποσχόμενα αποτελέσματα. Στην περίπτωση του καρκίνου του παγκρέατος, η ομάδα χρησιμοποίησε την ίδια τεχνική, αλλά με σημαντικές βελτιώσεις για να αντιμετωπίσει τη μοναδική φύση της νόσου.

Η βασική ιδέα της θεραπείας είναι ότι το φάρμακο λειτουργεί ως ένας «Δουρείος Ίππος», που επιτίθεται από μέσα στα καρκινικά κύτταρα. Τα ADC συνδυάζουν τρία κύρια συστατικά: ένα αντίσωμα, έναν χημικό σύνδεσμο που ενώνει το αντίσωμα με το φάρμακο και το ίδιο το χημειοθεραπευτικό φάρμακο. Όταν το φάρμακο φτάσει στο καρκινικό κύτταρο, το αντίσωμα προσκολλάται σε αυτό και το χημειοθεραπευτικό φάρμακο εισέρχεται στα κύτταρα, καταστρέφοντάς τα από μέσα. Αυτή η στρατηγική επιτρέπει την εξαιρετική στόχευση των καρκινικών κυττάρων, χωρίς να επηρεάζονται τα υγιή κύτταρα του οργανισμού.

Η στρατηγική του χτυπήματος από δύο μέτωπα

Αυτό που κάνει την τεχνική ADC ιδιαίτερα καινοτόμο είναι ότι πλήττει όχι μόνο τα καρκινικά κύτταρα, αλλά και τα υποστηρικτικά κύτταρα που βοηθούν τον όγκο να αναπτυχθεί και να προστατευτεί από το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι, η θεραπεία προσφέρει μια διπλή επίθεση: καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα και ταυτόχρονα αποδυναμώνει τα υποστηρικτικά κύτταρα, κάνοντάς τον όγκο πιο ευάλωτο στην καταπολέμηση από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η καταστροφή αυτών των υποστηρικτικών κυττάρων έχει και δεύτερο όφελος. Όσο ο όγκος αποδυναμώνεται, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού γίνεται πιο ικανό να τον επιτεθεί και να τον εξαλείψει. Σύμφωνα με τον Lars Henning Engelholm, επικεφαλής της έρευνας, αυτή η στρατηγική συνδυασμένης προσέγγισης προσφέρει μια πολλαπλή επίθεση στον όγκο, κάτι που δεν ήταν εφικτό με τις παραδοσιακές θεραπείες.

Εξαιρετική ακρίβεια με ελάχιστες παρενέργειες

Η ακριβής στόχευση των καρκινικών κυττάρων είναι το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της θεραπείας, καθώς ελαχιστοποιεί τις παρενέργειες που παρατηρούνται με τις παραδοσιακές χημειοθεραπείες. Οι παραδοσιακές θεραπείες συχνά καταστρέφουν υγιή κύτταρα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρών παρενεργειών όπως η απώλεια μαλλιών, η ναυτία και η κόπωση. Αντίθετα, το σύζευγμα ADC επικεντρώνεται στους όγκους με μεγάλη ακρίβεια, ελαχιστοποιώντας έτσι τις επιπτώσεις στο υπόλοιπο σώμα. Αυτός ο ακριβής μηχανισμός στοχευμένης θεραπείας αναμένεται να μειώσει σημαντικά τις παρενέργειες και να προσφέρει στους ασθενείς καλύτερη ποιότητα ζωής κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Η έρευνα έχει προχωρήσει σε σημαντικό στάδιο και οι ερευνητές βρίσκονται ήδη στη διαδικασία προετοιμασίας για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Ωστόσο, προτού η θεραπεία φτάσει στους ασθενείς, το επόμενο βήμα ήταν η «ανθρωποποίηση» του αντισώματος. Με τον τρόπο αυτό, οι ερευνητές εξασφαλίζουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος δε θα αναγνωρίσει το αντίσωμα ως ξένο και δε θα του επιτεθεί.

Αυτή η προϋπόθεση είναι σημαντική, καθώς η «ανθρωποποίηση» επιτρέπει στη θεραπεία να είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τους ασθενείς. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, εάν οι κλινικές δοκιμές αποδειχθούν επιτυχημένες, η θεραπεία θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη σε ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος μέσα στα επόμενα χρόνια.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η τεχνική ADC δεν περιορίζεται μόνο στον καρκίνο του παγκρέατος. Οι ερευνητές ήδη εξετάζουν τη δυνατότητα εφαρμογής της και σε άλλους τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού και του παχέος εντέρου, που επίσης απαιτούν πιο ακριβείς και αποτελεσματικές θεραπείες.

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος Παγκρέατος: Το φυτό που ανοίγει το δρόμο για τη θεραπεία

Καρκίνος Παγκρέατος: Τα επικίνδυνα συμπτώματα και οι παράγοντες κινδύνου

Καρκίνος Παγκρέατος: Εξελίξεις στη θεραπεία αυτής της επιθετικής μορφής νόσου