Τα κορίτσια που γεννιούνται από μητέρες που κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρουσιάζουν σημάδια αυξημένης έκθεσης στην τεστοστερόνη, η οποία μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες και την αναπαραγωγική τους λειτουργία, σύμφωνα με μία έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας.
Τα ευρήματα της μελέτης αυτής υποδεικνύουν ότι το τσιγάρο είναι ένας ενδοκρινικός διαταράκτης που μπορεί να φέρει τα κορίτσια σε μεγαλύτερη από τη φυσιολογική επαφή με την ορμόνη της τεστοστερόνης μέσα στη μήτρα και ότι οι γυναίκες που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενδεχομένως να προκαλούν ορμονικά και αναπαραγωγικά προβλήματα στις κόρες τους σε βάθος χρόνου.
Πέρα από τις ήδη πολλές τοξικές ουσίες που είναι γνωστό ότι περιέχονται στον καπνό του τσιγάρου, είναι πιθανό οι ουσίες αυτές να έχουν και ιδιότητες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα και αυξάνουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης. Τα νεαρά κορίτσια που εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στη μήτρα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο μη φυσιολογικής ανάπτυξης και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στη γονιμότητα και τον μεταβολισμό τους. Η πρωκτογεννητική απόσταση, δηλαδή η απόσταση από το μέσον του πρωκτού μέχρι τα γεννητικά όργανα, ρυθμίζεται από τα επίπεδα της τεστοστερόνης κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του εμβρύου, επομένως αποτελεί έναν ευαίσθητο δείκτη της έκθεσης στην τεστοστερόνη και τη γενικότερη αναπαραγωγική υγεία.
Στη μελέτη αυτή, λοιπόν, η Δρ. Deniz Ozalp Kizilay και οι συνεργάτες της από το νοσοκομείο Cigli State Training της Τουρκίας μέτρησαν την πρωκτογεννητική απόσταση σε 56 νεογέννητα κορίτσια και 64 νεογέννητα αγόρια, που γεννήθηκαν από μητέρες που κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι η απόσταση αυτή ήταν σημαντικά μεγαλύτερη στα κορίτσια και σχετιζόταν με το πόσο κάπνιζαν οι μητέρες τους, ενώ αντίθετα στα αγόρια δεν παρατηρήθηκε καμία επίδραση.
«Η σημαντική αύξηση στην πρωκτογεννητική απόσταση των κοριτσιών που εκτέθηκαν σε προγεννητικό κάπνισμα από τη μητέρα μπορεί να αποτελεί δείκτη της υπερβολικής έκθεσης στην τεστοστερόνη, πράγμα που δημιουργεί κινδύνους για βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα στο μεταβολισμό και τη γονιμότητα. Απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση για να εξηγήσουμε τη σχέση μεταξύ του προγεννητικού καπνίσματος της μητέρας, της αυξημένης πρωκτογεννητικής απόστασης και των μελλοντικών προβλημάτων υγείας στα κορίτσια», σχολιάζει η Δρ. Kizilay.
Η ειδικός μάλιστα επισημαίνει ότι «οι μηχανισμοί πίσω από τα ενδεχόμενα αναπαραγωγικά προβλήματα που οφείλονται στην έκθεση στον καπνό του τσιγάρου στη μήτρα δεν είναι πλήρως κατανοητοί. Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι τα κορίτσια υφίστανται μεγαλύτερη έκθεση στην τεστοστερόνη, αλλά όχι το πώς αυτό σχετίζεται με την αναπαραγωγική λειτουργία».
Προς το παρόν, πάντως, η ομάδα σχεδιάζει να παρακολουθήσει τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις της έκθεσης σε υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης λόγω της έκθεσης στον καπνό του τσιγάρου στην ίδια ομάδα κοριτσιών, προκειμένου να αξιολογήσει πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τη μελλοντική τους υγεία και γονιμότητα.