Οι γυναίκες που έχουν περάσει στην εμμηνόπαυση θα πρέπει να παρακολουθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους, σύμφωνα με νέα έρευνα του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας (ANU) που δημοσιεύθηκε στο Menopause.

Σε μια μελέτη που συμμετείχαν περισσότερες από 100.00 γυναίκες, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είχαν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης σε σύγκριση με εκείνες που δεν είχαν μπει σε αυτή την περίοδο της ζωής τους.

Σύμφωνα με τη Δρ. Ananthan Ambikairajah από το ANU, η μελέτη βρήκε ότι, κατά μέσο όρο, τα επίπεδα των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας, δηλαδή της «κακής» LDL χοληστερόλης, ήταν πάνω από τα συνιστώμενα όρια στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

«Διαπιστώσαμε ότι οι γυναίκες που είχαν περάσει το στάδιο της εμμηνόπαυσης είχαν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, πράγμα το οποίο θέτει αυτές τις γυναίκες σε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις όπως η καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Θα ήταν πολύ χρήσιμο για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που βρίσκονται σε μέτριο κίνδυνο, όπως οι παχύσαρκες ή εκείνες που δεν ασκούνται, να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους και να ελέγξουν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους», αναφέρει η Δρ. Ambikairajah.

Η ίδια τονίζει ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί ο λόγος που τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης αυξάνονται μετά την εμμηνόπαυση.

«Το προφίλ της LDL χοληστερόλης είναι διαφορετικό από γυναίκα σε γυναίκα και εξαρτάται από παράγοντες κινδύνου. Αν δεν διατρέχετε κίνδυνο παχυσαρκίας ή άλλων στεφανιαίων προβλημάτων, το όριο της LDL χοληστερόλης για εσάς μπορεί να είναι υψηλότερο από ό,τι κάποιου που είναι παχύσαρκος», σημειώνει σχετικά.