Οι επαγγελματίες οδηγοί, οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό κλάδο και οι καθαριστές φαίνεται να έχουν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, συγκριτικά με τους καθηγητές πανεπιστημίου και τους φυσικοθεραπευτές. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη που παρουσιάστηκε στο Ετήσιο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) που δημοσιεύθηκε στο Diabetologia.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης οι διαφορές σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και τους παράγοντες κινδύνου. Σημαντικά οφέλη στην υγεία θα ήταν εφικτά αν η εργασία ωθούσε τους εργαζόμενους να μειώσουν το σωματικό βάρος και να αυξήσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.
Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος για σακχαρώδη διαβήτη αυξάνεται σε ανθρώπους με χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό στάτους, ελάχιστες έρευνες έχουν εξετάσει τη σχέση της εργασίας και του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Η μελέτη της Δρ. Sofia Carlsson και οι συνεργάτες της εξέτασαν πιθανές σχέσεις μεταξύ του κινδύνου ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και τριάντα συνηθισμένων επαγγελμάτων.
Οι ερευνητές εντόπισαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των εργασιακών ομάδων. Η γενική συχνότητα του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 στον πληθυσμό της Σουηδίας το 2013 ήταν 4,2% (5,2% στους άνδρες και 3,2% στις γυναίκες).
Όσον αφορά τα επαγγέλματα ξεχωριστά και τον κίνδυνο νόσου παρατηρήθηκαν τα εξής :
Άνδρες κάτω των 55 ετών
Κατασκευαστικός κλάδος 7,8%
Επαγγελματίες Οδηγοί 8,8%
Προγραμματιστές 1,2%
Άνδρες άνω των 55 ετών
Κατασκευαστικός κλάδος 14,9%
Επαγγελματίες Οδηγοί 14,2%
Υπάλληλοι γραφείου 13,1%
Γυναίκες κάτω των 55 ετών
Κατασκευαστικός κλάδος 6,4%
Βοηθοί κουζίνας 5,5%
Υπάλληλοι καθαρισμού 5,1%
Specialist managers 1,2%
Γυναίκες άνω των 55 ετών
Κατασκευαστικός κλάδος 10,7%
Βοηθοί κουζίνας 8,7%
Υπάλληλοι καθαρισμού 8,3%
Περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε ότι οι άνδρες που δούλευαν στον κατασκευαστικό κλάδο είχαν κατά 49% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ενώ οι γυναίκες είχαν 80% μεγαλύτερο κίνδυνο συγκριτικά με τον γενικό εργαζόμενο πληθυσμό της Σουηδίας. Αντίθετα, 46% μικρότερο κίνδυνο είχαν οι άνδρες καθηγητές Πανεπιστημίου και 45% οι γυναίκες φυσικοθεραπεύτριες και οδοντίατροι.
«Η σχέση μεταξύ του επαγγέλματος και του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 συμπίπτει με τεράστιες διαφορές στους παράγοντες του τρόπου ζωής – τα άτομα με πιο επικίνδυνα επαγγέλματα ήταν πιο πιθανό να είναι υπέρβαροι, καπνιστές και να έχουν χειρότερη φυσική κατάσταση συγκριτικά με εκείνους που τα επαγγέλματά τους ήταν χαμηλού κινδύνου. Αυτό αύξανε τις πιθανότητες και τα περιστατικά σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 στην πρώτη ομάδα.
Αυτές οι διαφορές είχαν παρατηρηθεί σε νεότερες ηλικίες στηρίζοντας τα ευρήματα προηγούμενων μελετών ότι οι μεταβολικές διαφορές μπορούν να εντοπιστούν σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη έως και 25 χρόνια πριν την διάγνωσή του. Ωστόσο οι συγγραφείς σημειώνουν ότι οι διαφορές στους παράγοντες τρόπου ζωής ενδέχεται να είναι υψηλότεροι σε μεγαλύτερες ηλικίες. «Η εργασία προσθέτει περισσότερους παράγοντες κινδύνου όταν πρόκειται για πολλές ώρες καθιστικής εργασίας, ακανόνιστες ώρες εργασίας και στρες». Οι ερευνητές προτείνουν επίσης τις συνθήκες εργασίας για τον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 σαν ένα αντικείμενο μελλοντικής έρευνας.
«Για να μειωθεί το φορτίο του σακχαρώδους διαβήτη είναι κομβικής σημασίας να περιοριστεί η νόσηση νέων ασθενών. Παρεμβατικές μελέτες έχουν δείξει ότι είναι πιθανό να μειωθούν τα περιστατικά σακχαρώδους διαβήτη σε ομάδες υψηλού κινδύνου μέσω τροποποίησης του τρόπου ζωής», καταλήγουν οι ερευνητές.