Είναι ήδη γνωστό πως το να αγοράζουμε φαγητό όταν πεινάμε είναι μία κακή ιδέα, αλλά νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Νταντί στη Σκωτία δείχνει πως οι άνθρωποι μάλλον πρέπει να αποφεύγουν και τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για το μέλλον τους με άδειο στομάχι.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον Δρ. Benjamin Vincent έδειξε πως η πείνα αλλάζει σημαντικά τις επιλογές των ανθρώπων κάνοντάς τους ανυπόμονους και είναι πιο πιθανό να επιδιώκουν ένα μικρό κέρδος που θα το λάβουν συντομότερα συγκριτικά με ένα μεγαλύτερο κέρδος που αναμένεται να αποκομίσουν σε βάθος χρόνου.

Οι συμμετέχοντες σε ένα πείραμα που σχεδιάστηκε από τον Δρ. Vincent κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που σχετίζονται με το φαγητό, τα χρήματα και άλλου τύπου επιβραβεύσεις όταν ήταν χορτάτοι και όταν είχαν παραλείψει ένα γεύμα.

Αν και ήταν ίσως αναμενόμενο ότι οι πεινασμένοι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν μικρότερα κίνητρα φαγητού τα οποία θα έφταναν ταχύτερα, οι ερευνητές βρήκαν ότι το να είναι πεινασμένοι αλλάζει τις προτιμήσεις για ανταμοιβές άσχετες με το φαγητό.

Αυτό καταδεικνύει πως ο δισταγμός να αναβληθεί μία ευχαρίστηση ενδέχεται να μεταφέρεται και σε άλλα είδη αποφάσεων όπως οι οικονομικής φύσεως και οι διαπροσωπικές. Ο Δρ. Vincent δήλωσε πως είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι άνθρωποι ότι η πείνα ενδέχεται να επηρεάζει τις προτιμήσεις τους με απροσδόκητους τρόπους.

«Παρατηρήσαμε ότι υπήρχε μεγάλη επίδραση, οι προτιμήσεις των ανθρώπων άλλαζαν δραματικά από μακροπρόθεσμες σε βραχυπρόθεσμες όταν πεινούσαν. Αυτή είναι μία πτυχή της ανθρώπινης συμπεριφοράς η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να αξιοποιηθεί από τους διαφημιστές γι’ αυτό οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι οι προτιμήσεις τους αλλάζουν όταν πεινάνε», δήλωσε ο Δρ. Vincent και πρόσθεσε πως «αυτή η έρευνα ταιριάζει με μία γενικότερη προσπάθεια στην συμπεριφορά και την ψυχολογία των οικονομικών για να χαρτογραφηθούν οι παράγοντες που επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων. Αυτό πιθανά ενδυναμώνει τους ανθρώπους καθώς θα μπορούσαν να χαλιναγωγήσουν τις επιδράσεις της πείνας που τους ωθούν να απομακρυνθούν από τους μακροπρόθεσμους στόχους τους».

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 50 συμμετέχοντες δύο φορές, μία όταν είχαν φάει κανονικά και μία όταν δεν είχαν φάει τίποτα εκείνη τη μέρα.

Οι ερευνητές σημείωσαν πως αν προσφέρεται στους ανθρώπους μία επιβράβευση τώρα ή διπλάσια στο μέλλον συνήθως περίμεναν για 35 μέρες να διπλασιαστεί η ανταμοιβή τους, αλλά όταν πεινούσαν η υπομονή τους έπεφτε μόλις στις τρεις μέρες.

«Θέλαμε να δούμε αν η πείνα έχει μία συγκεκριμένη επίδραση στη λήψη αποφάσεων που σχετίζεται μόνο με το φαγητό ή αν έχει ευρύτερες επιδράσεις», εξήγησε ο Δρ. Vincent και πρόσθεσε πως «θα πίστευε κάποιος ότι η πείνα θα επηρέαζε μόνο τις προτιμήσεις των ανθρώπων που σχετίζονται με το φαγητό. Αυτό όμως που δεν είναι ξεκάθαρο είναι το γιατί οι άνθρωποι λαμβάνουν και άσχετες με το φαγητό αποφάσεις όταν πεινούν».