Το έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και οι ερευνητές αναζητούν εναγωνίως νέες θεραπευτικές επιλογές για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου μυοκαρδίου. Δυστυχώς μετά το έμφραγμα δεν είναι σπάνιο να απομείνει μόνιμη βλάβη στον ιστό του μυοκαρδίου.
Προκλινική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Redox Biology αναδεικνύει την δυναμική μιας εντατικής θεραπεία με α-TOH (βιταμίνη E) σε ασθενείς με έμφραγμα η οποία μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μια αποτελεσματική χαμηλού κόστους θεραπεία.
«Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς αντιοξειδωτικούς και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες είναι η βιταμίνη Ε και τα παράγωγά της» δήλωσε ο καθηγητής Karlheinz Peter, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Baker και επικεφαλής της μελέτης.
«Το θεραπευτικό σχήμα αντικατοπτρίζει τις κλινικές συνθήκες, όπου οι ασθενείς θα μπορούν να λάβουν την πρώτη εφαρμογή βιταμίνης Ε στο ασθενοφόρο ή κατά την άφιξή τους στο τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου πριν την διάνοιξη και την τοποθέτηση στεντ στο αποφραγμένο αγγείο καθώς και τις επόμενες ημέρες στο νοσοκομείο πριν πάρει εξιτήριο».
Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να εξετάσουν μια ήδη εγκεκριμένη φόρμουλα βιταμίνης Ε στους ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο με έμφραγμα εξηγεί ο καθηγητής Peter. «Ο στόχος μας είναι να δείξουμε μέσω μαγνητικών τομογραφιών, ότι η καρδιακή λειτουργία διατηρείται με αυτή τη μέθοδο που θα μπορέσει να αποτελέσει μια ανέξοδη και αποτελεσματική θεραπεία για τους ασθενείς με έμφραγμα» εξηγεί ο καθηγητής Peter.
Η βιταμίνη Ε έχει δοκιμαστεί ανεπιτυχώς για την πρόληψη του εμφράγματος αλλά ουδέποτε έχει διερευνηθεί για την αντιμετώπιση του εμφράγματος επισημαίνει η Δρ. Maria Wallert διαιτολόγος – διατροφολόγος του Πανεπιστημίου της Ιένας που συμμετείχε στην έρευνα. «Δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποια διαθέσιμη θεραπεία για τη μείωση της βλάβης στον καρδιακό ιστό εξαιτίας της φλεγμονής από τη διάνοιξη ενός αγγείου για την τοποθέτηση στεντ, η δυνητική επίδραση του ευρήματος της έρευνάς μας στην καρδιαγγειακή υγεία μπορεί να είναι σημαντική» λέει η Δρ. Wallert.
Οι δόσεις της βιταμίνης Ε που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα θεωρούνται ασφαλείς από την Επιστημονική Eπιτροπή Tροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γεγονός που σημαίνει ότι παρέχεται ήδη ένα πλαίσιο ασφάλειας για την εφαρμογή της μεθόδου σε κλινικές δοκιμές.