Οι παράμετροι και οι επιλογές του τρόπου ζωής που κάνουν καλό στην καρδιά προλαμβάνουν επίσης και τον διαβήτη, σύμφωνα με νέα μελέτη του Ιατρικού Κέντρου Wexner του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο και του Κολεγίου Ιατρικής του αμερικανικού πανεπιστημίου, που δημοσιεύθηκε στο Diabetologia της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη.

Ο Δρ. Joshua J. Joseph, επιδημιολόγος και επίκουρος καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο αξιολόγησε τον διαβήτη σε δείγμα 7.758 ατόμων που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη REasons for Geographic and Racial Differences in Stroke (REGARDS) Study, ενώ χρησιμοποίησε και τον οδηγό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας Life’s Simple 7 για την αξιολόγηση της καρδιακής υγείας του δείγματος.

Ο οδηγός Life’s Simple 7 καθορίζει τους παράγοντες και τις συμπεριφορές μας που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή υγεία: σωματική δραστηριότητα, διατροφή, σωματικό βάρος, χοληστερόλη, αρτηριακή πίεση του αίματος, γλυκόζη αίματος και κάπνισμα.

Από την αξιολόγηση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που ήταν εντός των συνιστώμενων ιδανικών ορίων τουλάχιστον τεσσάρων εκ των επτά προαναφερόμενων παραγόντων είχαν 70% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου τα επόμενα δέκα χρόνια.

«Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον είναι ότι όταν συγκρίναμε άτομα που είχαν φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης αίματος και άτομα με εξασθενημένη γλυκόζη, οι πρώτοι όταν επίσης τηρούν και τέσσερις ή περισσότερες από τις συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, είχαν 80% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη. Όσοι έπασχαν ήδη από διαβήτη ή ήταν σε προ-διαβητικό στάδιο, και πληρούσαν τέσσερις συστάσεις δεν είχαν καμιά αλλαγή ως προς την μείωση του κινδύνου να νοσήσουν από διαβήτη», εξηγεί ο Δρ. Joseph.

Εν ολίγοις η μελέτη αποδεικνύει ότι η πρόληψη είναι το «κλειδί» για την αναχαίτιση της επιδημίας του διαβήτη που μαστίζει τον δυτικό κόσμο.

«Οι υγιείς άνθρωποι θα πρέπει να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να παραμείνουν υγιείς. Δεν χρειάζεται να ανέβουν οι τιμές του σακχάρου στο αίμα για να αρχίσει κάποιος να ανησυχεί για την πρόληψη του διαβήτη. Διότι τότε είναι πολύ αργά και οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι “επιθετικές” με έμφαση στην σωματική δραστηριότητα και την διατροφή ώστε να επιτευχθεί απώλεια βάρους, ενώ μπορεί να χρειαστεί και αντιδιαβητική αγωγή», επισημαίνει ο ερευνητής.