Νέα ανάλυση που προήλθε από δεδομένα περισσότερων από 36.000 υγιών γυναικών σε 20 χώρες υποδεικνύει ότι οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πιθανότατα να μην είναι και τόσο θεαματικές όσο πιστεύαμε παλιότερα. Αυτό που εξακολουθεί να ισχύει, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMC Medicine, είναι ότι η μέση αρτηριακή πίεση φαίνεται πράγματι να αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.

Με λίγα λόγια, τα νέα ευρήματα των επιστημόνων του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης δείχνουν ότι οι αλλαγές στην αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι τόσο έντονες όσο θεωρούταν.

Αύξηση της αρτηριακής πίεσης
Πιο αναλυτικά, μέχρι τώρα οι φοιτητές της ιατρικής μάθαιναν ότι η αρτηριακή πίεση μειώνεται κατά 10-15mmHg στο μέσον της εγκυμοσύνης. Πρόκειται, όμως, για στοιχεία που βασίζονται σε παλιά δεδομένα και αρκετά μικρό αριθμό γυναικών. Η νέα και εκτενέστερη αυτή ανάλυση δείχνει ότι η χαμηλότερη διαστολική πίεση που παρατηρείται στο μέσον της εγκυμοσύνης είναι κατά μέσο όρο μόλις 1-2mmHg χαμηλότερη από τις μετρήσεις που λαμβάνονται κατά τη δέκατη εβδομάδα της κύησης. Μιλάμε δηλαδή για μια μείωση πολύ μικρότερη από αυτό που πίστευαν παλιότερα οι ειδικοί, με την ανάλυση να δείχνει, επίσης, ότι η μέση συστολική αρτηριακή πίεση αυξάνεται ελαφρώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στοιχεία που ξεκίνησαν να λαμβάνονται από το 1967 δείχνουν ότι η αρτηριακή πίεση στις εγκύους αυξάνεται ελαφρώς κάθε χρόνο, φαινόμενο που μπορεί να είναι αποτέλεσμα της μεγαλύτερης ηλικίας και του αυξημένου βάρους των εγκύων γυναικών. Πάντως, η αρτηριακή πίεση είναι παρόμοια για τις εγκύους που κυοφορούν το πρώτο τους παιδί αλλά και για εκείνες που έχουν ήδη παιδιά.

Αύξηση του καρδιακού ρυθμού
Η ανάλυση περιελάμβανε ακόμη μετρήσεις του καρδιακού ρυθμού περίπου 8.000 γυναικών. Και σε αυτή την περίπτωση, η αύξηση του καρδιακού ρυθμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποδείχθηκε μικρότερη από αυτή που πιστευόταν. Αντίθετα με την αύξηση της τάξης του 20-30% (~15-20 παλμοί/λεπτό) που πρότειναν οι παλαιότερες εκδόσεις, τα νέα δεδομένα υποδεικνύουν ότι ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται κατά μόλις 7-9 παλμούς το λεπτό, δηλαδή αύξηση κοντά στο 10%.

Ανεξάρτητα από τα καλά αυτά νέα, πάντως, οι συγγραφείς τονίζουν ότι όλες οι εγκυμονούσες θα πρέπει να παρακολουθούν την αρτηριακή τους πίεση και τον καρδιακό ρυθμό κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, προκειμένου να βοηθήσουν τους γιατρούς να κρίνουν πότε μια ασθενής χρειάζεται επιπλέον φροντίδα.

Τέλος, η νέα αυτή εργασία παρέχει τις αποδεδειγμένες πλέον διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού, επιτρέποντας έτσι στους παρόχους υγείας να αναγνωρίσουν πιο γρήγορα και με περισσότερη ακρίβεια τις γυναίκες που βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.