Στο συμπέρασμα ότι ο παραδοσιακός χορός χούλα της Χαβάης μειώνει την αρτηριακή πίεση κατέληξε έρευνα που παρουσιάστηκε στις Επιστημονικές Συναντήσεις για την Υπέρταση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 250 εθελοντές με μέση ηλικία τα 58 έτη, ενώ το 80% εξ αυτών ήταν γυναίκες, οι οποίοι λάμβαναν αντιυπερτασική φαρμακευτική αγωγή, αλλά εξακολουθούσαν να έχουν συστολική αρτηριακή πίεση (μεγάλη) που οι τιμές της ήταν ίσες ή υψηλότερες από 140mmHg ή είχαν συστολική αρτηριακή πίεση που ξεπερνούσε τα 130mmHg και έπασχαν επίσης από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Μετά από τρία μονόωρα μαθήματα για την υπέρταση που περιλάμβαναν πληροφορίες για τη διατροφή, την άσκηση και τη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Τα μέλη της μίας ομάδας συμμετείχαν σε μαθήματα χούλα, ενώ η δεύτερη αποτελούσε την ομάδα ελέγχου. Όλοι οι συμμετέχοντες συνέχιζαν να λαμβάνουν τη συνηθισμένη τους φαρμακευτική αγωγή.
Μετά τη ρύθμιση του βάρους και της αρτηριακής πίεσης των συμμετεχόντων στην αρχή της μελέτης, μέσα σε έξι μήνες, οι ερευνητές βρήκαν ότι συγκριτικά με τους ανθρώπους στην ομάδα ελέγχου, όσοι χόρευαν χούλα ήταν:
- Πιο πιθανό να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση κάτω από το 130/80mmHg, που αποτελούσε το βασικό στόχο για τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης των ανθρώπων χωρίς σακχαρώδη διαβήτη.
- Πιο πιθανό να έχουν συστολική πίεση περισσότερο από 10mmHg, έναν αριθμό που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας.
- Εφικτό να διατηρήσουν τη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια του ενός χρόνου παρακολούθησης, κάτι που παρέμεινε έξι μήνες μετά τα μαθήματα χούλα.
«Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι η χούλα ήταν διασκεδαστική και τους βοηθούσε να έρθουν πιο κοντά με την παράδοσή τους. Περισσότερο από το 80% των συμμετεχόντων έμειναν στο πρόγραμμα για έξι μήνες και το 77% συνέχιζε τα μαθήματα ακόμα και ένα χρόνο μετά την έναρξη της μελέτης», δήλωσε ο Δρ. Kaholokula.
«Ενώ η σωματικά οφέλη από το χορό χούλα είναι ξεκάθαρα, άλλες θετικές επιδράσεις συμπεριλαμβάνουν την κοινωνική υποστήριξη, την αύξηση της αυτοπεποίθησης και την αποδοχή των άλλων», δήλωσε η Mapuana de Silva, ειδικός στη χούλα. «Άλλες παρόμοιες πολιτιστικές δραστηριότητες, ειδικά εκείνες που περιλαμβάνουν σωματική δραστηριότητα και κοινωνική αλληλεπίδραση, εμψυχώνουν τους ανθρώπους να προβούν σε συμπεριφορικές αλλαγές», κατέληξε η κ. de Silva.