Αμερικανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι για πρώτη φορά έκαναν βιολογικά νεότερους τους ανθρώπους χάρη σε ένα πειραματικό «κοκτέιλ» φαρμάκων που αναστρέφει το λεγόμενο «επιγενετικό ρολόι» και τη διαδικασία της γήρανσης.

Σε μία μικρή κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ, εννέα υγιείς εθελοντές ηλικίας 51 έως 65 ετών έπαιρναν για έναν χρόνο τη συγκεκριμένη θεραπεία και φάνηκε στο τέλος η βιολογική ηλικία τους να είναι έως δυόμισι χρόνια νεότερη από ότι όταν άρχισαν τα φάρμακα, που ήταν μία ορμόνη ανάπτυξης και δύο αντιδιαβητικά (DHEA και μετφορμίνη).

Το ανοσοποιητικό σύστημα των εννέα συμμετεχόντων έδειξε, επίσης, σημάδια αναζωογόνησης. Είναι, πάντως, πολύ νωρίς ακόμη για να πανηγυρίσει κανείς, καθώς η δοκιμή με την ονομασία TRIIM (Thymus Regeneration, Immunorestoration and Insulin Mitigation) έγινε σε πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων και δεν ήταν ελεγχόμενη, δηλαδή το «κοκτέιλ» δεν χορηγήθηκε παράλληλα με ψευδοφάρμακο (πλασίμπο).

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Aging Cell, εξεπλάγησαν και οι ίδιοι με τα αποτελέσματα. Μάλιστα, η αναζωογόνηση του σώματος των συμμετεχόντων φάνηκε να διαρκεί έξι μήνες μετά τη λήξη της φαρμακευτικής θεραπείας, σύμφωνα με τις επιγενετικές αναλύσεις.

«Περίμενα να δω μία επιβράδυνση του ρολογιού, όχι μία αναστροφή του. Είχε κάτι φουτουριστικό το αποτέλεσμα», ανέφερε ο ερευνητής Στιβ Χόρβαθ, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον. Ήδη, σχεδιάζεται μία μεγαλύτερη κλινική δοκιμή με περισσότερους ανθρώπους διαφόρων ηλικιών και των δύο φύλων.

Το επιγενετικό ρολόι εξαρτάται από το επιγονιδίωμα του σώματος, το οποίο αφορά τις χημικές τροποποιήσεις που γίνονται στο DNA. Αυτές οι αλλαγές μεταβάλλονται στην πορεία της ζωής και επηρεάζουν τη βιολογική ηλικία ενός ανθρώπου, η οποία μπορεί να είναι διαφορετική από τη χρονολογική του, δηλαδή του σώμα του να είναι πιο νεανικό ή πιο γερασμένο από ότι η ηλικία του.

Διάφορες επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο αναζητούν το «μαγικό» χάπι που θα «φρενάρει» ή και θα αναστρέψει τα γηρατειά. Ορισμένοι εκτιμούν ότι αυτό θα συμβεί σε πέντε έως δώδεκα χρόνια. Ένα τέτοιο φάρμακο ή «κοκτέιλ» φαρμάκων θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα για οστεοαρθρίτιδα, ρευματισμούς, απώλεια μνήμης, άνοια, εκφύλιση ωχράς κηλίδας, καρκίνους και άλλες παθήσεις που γίνονται πιο συχνές με το πέρασμα του χρόνου.

Η αντιγηραντική ιατρική αποτελεί ένα νέο πολλά υποσχόμενο πεδίο και πολλοί γεροντολόγοι έχουν ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Δεν αποκλείεται η σημερινή γενιά μεσηλίκων να είναι η πρώτη που σε μερικά χρόνια θα έχει στη διάθεση της, όταν φθάσει στην τρίτη ηλικία, ένα χάπι που θα ξανανιώνει το βιολογικό ρολόι και θα παρατείνει τη διάρκεια της υγιούς ζωής. Το ζητούμενο δεν είναι τόσο η μακροζωία, όσο η παράταση μίας υγιούς ζωής με λιγότερους πόνους και σοβαρές χρόνιες ασθένειες που καταστρέφουν την ποιότητα της ζωής των ηλικιωμένων.