Η άνοια είναι η πιο συχνή νευρολογική πάθηση που πλήττει τους γηραιότερους ενήλικες, ενώ οι πονοκέφαλοι, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι ημικρανίες, είναι η πιο κοινή νευρολογική διαταραχή σε όλες τις ηλικίες.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Geriatric Psychiatry και περιελάμβανε 679 ενηλίκους άνω των 65 ετών, οι ημικρανίες αναδείχθηκαν σε σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση άνοιας, αλλά και νόσου Αλτσχάιμερ.

Ο εντοπισμός ενός παράγοντα κινδύνου για την άνοια στη μέση ηλικία, όπως αυτόν της ημικρανίας, θα επιτρέψει την έγκαιρη διάγνωση των ατόμων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, ενώ ενδεχομένως να βοηθήσει και τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα τη βιολογία της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας.

«Προς το παρόν δεν έχουμε κάποιο τρόπο να θεραπεύσουμε τη νόσο Αλτσχάιμερ, επομένως το κλειδί είναι η πρόληψη. Η αναγνώριση αυτού του συσχετισμού με την ημικρανία μας δίνει μια γραμμή ώστε να κατευθύνουμε σωστά τις νέες στρατηγικές για την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ», σχολιάζει σχετικά η βασική συγγραφέας της μελέτης, Suzanne L. Tyas από το Πανεπιστήμιο του Waterloo στον Καναδά.