Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος των 28 ημερών φαίνεται πως είναι μύθος. Μόνο το 13% των γυναικών έχουν εμμηνορυσιακό κύκλο που διαρκεί 28 ημέρες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Βρετανοί επιστήμονες του πανεπιστημίου UCL ανέλυσαν τα στοιχεία περισσότερων από 600,000 εμηνορρυσιακών κύκλων 124,648 γυναικών από τη Σουηδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα χαρακτηριστικά του κύκλου σε σχέση με την ηλικία, το Δείκτη Μάζας Σώματος και τη θερμοκρασία των γυναικών. Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο μέσος κύκλος είναι 29,3 ημέρες και μόνο το 13% είναι 28 ημέρες. Το 65% των γυναικών είχαν κύκλους που διήρκεσαν μεταξύ 25 και 30 ημερών.

Η πρώτη ημέρα της εμμηνορρυσίας ορίζεται ως πρώτη ημέρα του κύκλου και η ημέρα αμέσως πριν την επόμενη έμμηνο ρύση ορίζεται ως τελευταία. Ο κύκλος διαιρείται σε δύο φάσεις από την ωορρηξία: στην πρώτη φάση (παραγωγική φάση) αναπτύσσεται και ωριμάζει το ωάριο και η δεύτερη (εκκριτική φάση) ξεκινά από την ωορρηξία και τελειώνει την πρώτη μέρα του επόμενου κύκλου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο μέσος όρος της πρώτης φάσης ήταν 16,9 ημέρες και της δεύτερης φάσης 12,4 ημέρες. Από τα 25 ως τα 45 χρόνια της γυναίκας, κάθε χρόνο που μεγαλώνει η γυναίκα, ο κύκλος της μειώνεται κατά μέσο όρο 0.18 ημέρες και η πρώτη φάση του κύκλου μειώνεται κατά 0.19 ημέρες. Στις παχύσαρκες γυναίκες ο κύκλος μεταβλήθηκε 14% περισσότερο. Η αλλαγή του κύκλου ήταν μικρότερη σε γυναίκες που δεν ήταν παχύσαρκες ή είχαν χαμηλότερο από το κανονικό βάρος.

Η καθηγήτρια Joyce Harper από το Ινστιτούτο Υγείας Γυναικών της UCL είπε: «Η μελέτη μας είναι μοναδική καθώς ανέλυσε πάνω από μισό εκατομμύριο κύκλους και μας βοήθησε να κατανοήσουμε εκ νέου τα βασικά στάδια του κύκλου.

Παραδοσιακά οι μελέτες επικεντρώνονταν σε γυναίκες με κύκλους περίπου 28 ημερών και είχαν διαμορφώσει την αντίληψή μας για τον εμμηνορρυσιακό κύκλο. Για πρώτη φορά είδαμε ότι πολύ λίγες γυναίκες έχουν κύκλο 28 ημερών και αρκετές έχουν πολύ μικρότερους ή πολύ μεγαλύτερους κύκλους».

Πότε γίνεται η ωορρηξία

«Επίσης, αποδείξαμε ότι η ωορρηξία δεν συμβαίνει σταθερά την 14η ημέρα κι έτσι είναι σημαντικό οι γυναίκες που επιθυμούν να μείνουν έγκυοι να έχουν σεξουαλική επαφή στις γόνιμες μέρες τους. Για να προσδιορίσουν τις γόνιμες μέρες τους θα πρέπει να παρακολουθούν και τη θερμοκρασία τους, καθώς είναι φανερό πως μόνο οι ημερομηνίες κύκλου δεν μας δίνουν όλες τις πληροφορίες» εξηγεί η καθηγήτρια Harper.

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από γυναίκες ηλικίας 18 έως 45 ετών, που χρησιμοποίησαν μια εφαρμογή καταγραφής του κύκλου τους από τον Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019, είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος 15-50 και δεν είχαν χρησιμοποιήσει ορμονική αντισύλληψη 12 μήνες πριν ξεκινήσει η έρευνα.

Οι γυναίκες που θέλησαν να λάβουν μέρος στην έρευνα αλλά είχαν δηλώσει πως είχαν προϋπάρχουσα ιατρική κατάσταση (σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, υποθυρεοειδισμό ή ενδομητρίωση) ή που είχαν συμπτώματα εμμηνόπαυσης αποκλείστηκαν.

Όπως επισημαίνει στο ygeiamou.gr ο κ. Ιάκωβος Σούσης μαιευτήρας, ιατρός αναπαραγωγής «Οι γυναίκες που επιθυμούν να μείνουν έγκυοι πρέπει να έχουν σεξουαλικές επαφές τις γόνιμες μέρες του κύκλου τους. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα κύησης λόγω της μεταβλητότητας του κύκλου όπως απέδειξε η παραπάνω μελέτη. Οι εφαρμογές αυτές στο μέλλον θα γίνουν πολύ πιο πρακτικές και θα διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τα ζευγάρια στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν παιδί».