Μια νέα μελέτη που εξέτασε δεδομένα σχετικά με τη συχνότητα των παθήσεων από το 2000 μέχρι το 2016 σε παγκόσμιο επίπεδο βρήκε μια μετατόπιση στους καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία (OACs) στην ηλικιακή κατηγορία των νέων ενηλίκων, παρόλο που αυτοί οι καρκίνοι διαγιγνώσκονται σε υψηλότερα ποσοστά σε ανθρώπους μεγαλύτερους των 65 ετών. Τα πιο αξιοσημείωτα ευρήματα της έρευνας αφορούν σε μη ισπανόφωνους έγχρωμους ή ισπανόφωνους άνδρες και γυναίκες, στους οποίους συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου αυξήθηκαν από 200 έως και 400%.

Η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Case Western Reserve και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Jama Network Open, με τα δεδομένα να προκύπτουν από περισσότερα από έξι εκατομμύρια περιστατικά καρκίνου που περιλαμβάνονταν στη βάση δεδομένων SEER (Surveillance Epidemiology and End Results), μια αναγνωρισμένη πηγή στατιστικών για τον καρκίνο στην Αμερική.

«Μας εξέπληξε η μετατόπιση στους σχετικούς με την παχυσαρκία καρκίνους σε άτομα 20-49 ετών, αλλά κυρίως σε αυτούς μεταξύ 50-64. Σημειώστε ότι ο πληθυσμός της δεύτερης ηλικιακής ομάδας αυξήθηκε κατά 52% σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, οπότε οι απόλυτοι αριθμοί των ανθρώπων που επηρεάστηκαν από αυτές τις αλλαγές είναι σημαντικοί. Εντυπωσιακό είναι, επίσης, το γεγονός ότι η ποσοστιαία αύξηση του σχετικού με την παχυσαρκία καρκίνου είναι υψηλότερη ανάμεσα στους μη-ισπανόφωνους έγχρωμους και στους ισπανόφωνους άνδρες και γυναίκες», τόνισε ο Siran Koroukian, ένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα.

Τα περιστατικά σχετικού με την παχυσαρκία καρκίνου που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη αφορούσαν όλους τους τύπους καρκίνου εκτός από αυτούς του πνεύμονα, του εγκεφάλου και το μελάνωμα. Οι ερευνητές, λοιπόν, κατέταξαν τον αριθμό των περιστατικών ανά τύπο καρκίνου, στρωματοποιημένο ανά ηλικία, φύλο και εθνικότητα, διαπιστώνοντας πως συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου σχετικοί με την παχυσαρκία ήταν σημαντικά αυξημένοι σε κάποιους πληθυσμούς, με την αντίθεση, μάλιστα, μεταξύ των ομάδων να αποδεικνύεται τεράστια.

Ειδικότερα, ο αριθμός όλων των σχετικών με την παχυσαρκία καρκίνων που καταγράφηκε συλλογικά στους ανθρώπους 50-64 ετών αυξήθηκε κατά 25% στις μη ισπανόφωνες λευκές γυναίκες και κατά περίπου 200% στους ισπανόφωνους άνδρες. Για τους μη σχετικούς με την παχυσαρκία καρκίνους που καταγράφηκαν συνολικά, μεταξύ των μη ισπανόφωνων λευκών ανδρών ηλικίας 50-64 ετών η αύξηση ανήλθε κοντά στο 10%, ενώ για τις ισπανόφωνες γυναίκες, όλα τα περιστατικά αυξήθηκαν κατά περίπου 100%.

Κάποιες από τις μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στον καρκίνο της μήτρας μεταξύ των ισπανόφωνων γυναικών και στο ήπαρ και τον θυρεοειδή ανάμεσα σε όλα τα φύλα και τις εθνικότητες.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι πολλοί από τους ανθρώπους ηλικίας 50-64 ετών που είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο μεταξύ 2000 και 2016 θεωρούνται πλέον επιζήσαντες από καρκίνο και, όχι μόνο περιλαμβάνονται σε κοόρτες ιατρικής φροντίδας, αλλά καλύπτονται αντίστοιχα και από το σύστημα υγείας, δεδομένου του μεγάλου οικονομικού φορτίου που επιφέρει η περίθαλψη ενός καρκινοπαθούς. Επομένως, ο σχετικός με την παχυσαρκία καρκίνος έχει συνέπειες τόσο στη δημόσια υγεία όσο και στη δημόσια οικονομία, γι’αυτό και πρέπει να συνεχιστούν οι συντονισμένες προσπάθειες ενημέρωσης και εκπαίδευσης του κόσμου για τις εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας.