Τα επίπεδα της LDL («κακής») χοληστερόλης θα πρέπει να μειώνονται όσο περισσότερο γίνεται προκειμένου να προληφθεί η καρδιαγγειακή νόσος, ειδικά σε άτομα υψηλού και πολύ υψηλού κινδύνου.

Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης που αποτυπώνεται στις νέες κατευθυντήριες οδηγίες που συνέταξαν για τις δυσλιπιδιαμίες και δημοσιεύθηκαν στο European Heart Journal.

Η καρδιαγγειακή νόσος ευθύνεται για πάνω από 4 εκατομμύρια θανάτους στην Ευρώπη, ετησίως. Η αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία νοσηρότητας και οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες παρέχουν συστάσεις για πως πρέπει να τροποποιηθούν τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής και φαρμακευτικής αγωγής.

«Η μείωση της LDL χοληστερόλης μειώνει τον κίνδυνο ειδικά στα άτομα με πολύ υψηλό κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου είναι αποτελεσματική τακτική», εξηγεί ο Colin Baigent, πρόεδρος της συντακτικής επιτροπής των νέων οδηγιών και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Οι νέες οδηγίες έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν ότι τα διαθέσιμα φάρμακα (στατίνες, αναστολείς PCSK9 και εζετιμίμπη) χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά για την μείωση της LDL στα άτομα που δια τρέχουν κίνδυνο. Συνιστάται λοιπόν σε αυτούς τους ασθενείς να πετυχαίνουν τόσο τα επίπεδα-στόχο για την LDL χοληστερόλη όσο και ένα ελάχιστο 50% σχετικής μείωσης.

«Οι ασθενείς που ήδη είναι κοντά στον στόχο θα πρέπει να λάβουν περαιτέρω αγωγή για να επιτευχθεί μια περαιτέρω μείωση 50%», συμπληρώνει ο καθηγητής Alberico L. Catapano, από το Τμήμα Φαρμακολογίας και Βιομοριακών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μιλάνο και μέλος συντακτικής ομάδας.

Αναφορικά με τις στατίνες οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες αναφέρουν ότι έχουν κάποιες παρενέργειες, όπως αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη και σπανίως καρδιομυοπάθεια. Αλλά τα οφέλη είναι περισσότερα ακόμα και για τα άτομα με μικρό κίνδυνο αθηροσκληρωτικού καρδιαγγειακού επεισοδίου.

Ωστόσο οι στατίνες δεν συστήνονται σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που σκέφτονται να κυοφορήσουν ή δεν λαμβάνουν επαρκή μέτρα αντισύλληψης. Τέλος, αναφορικά με τα άτομα άνω των 75 ετών έχουν οφέλη οι στατίνες αλλά θα πρέπει πριν την χορήγηση τους να συνεκτιμάται πόσο κινδυνεύει ο ασθενής από καρδιαγγειακό νόσημα, τα αρχικά επίπεδα της LDL χοληστερόλης, η κατάσταση της υγείας του και ο κίνδυνος αλληλεπιδράσεων με άλλα φάρμακα.

Ακόμα, στις νέες οδηγίες ασθενείς πολύ υψηλού κινδύνου θεωρούνται οι έχοντες αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη με βλάβη σε κάποιο όργανο, οικογενή υπερχοληστερολαιμία και χρόνια νεφρική νόσο και πρέπει να λαμβάνουν εντατική θεραπεία μείωσης της LDL χοληστερόλης, ανεξαρτήτως αν έχουν υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα ιχθυέλαια σε μορφή συμπληρώματος συστήνονται συνδυαστικά με στατίνη για άτομα με υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων καθώς μειώνουν τον κίνδυνο αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου, περιλαμβανομένου του εμφράγματος και του εγκεφαλικού επεισοδίου κατά ένα τέταρτο. Αλλά δεν συστήνονται για υγιή άτομα καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία ότι προλαμβάνουν τα καρδιαγγειακά επεισόδια.

Τέλος, οι οδηγίες προτείνουν σε όλους τους ανθρώπους να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής δια βίου, τρώγοντας υγιεινά, αποφεύγοντας το κάπνισμα και αθλούμενοι τακτικά.