Η εργασία για 20 και περισσότερα χρόνια σε εναλλασσόμενες νυχτερινές βάρδιες σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης πολλαπλής σκλήρυνσης, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Occupational & Environmental Medicine.

Επιστημονική ομάδα του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, με επικεφαλής την Δρ. Κυριακή Παπαντωνίου, μελέτησε τη σχέση μεταξύ του ιστορικού εργασίας σε εναλλασσόμενες βάρδιες και του κινδύνου πολλαπλής σκλήρυνσης σε δείγμα 83,992 γυναικών που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Nurses’ Health Study (NHS) και 114,427 που είχαν λάβει μέρος στην NHSII. Συνολικά, εντοπίστηκαν 579 κλινικά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις της νευροεκφυλιστικής πάθησης, περιλαμβανομένων και 407 ξεκάθαρων περιπτώσεων.

Στην NHS οι ερευνητές δεν εντόπισαν συσχετισμό μεταξύ ιστορικού εργασίας σε εναλλασσόμενες νυχτερινές βάρδιες και κινδύνου εκδήλωσης πολλαπλής σκλήρυνσης, όπως ούτε και στην NHSII. Αλλά όταν μελέτησαν τις ξεκάθαρες περιπτώσεις πολλαπλής σκλήρυνσης, η εργασία σε εναλλασσόμενες νυχτερινές βάρδιες για 20 και πλέον χρόνια συσχετίστηκε με τη νόσο στη μελέτη NHSII.

«Στην NHSII ο κίνδυνος πολλαπλής σκλήρυνσης έτεινε να αυξάνεται παράλληλα με το ιστορικό εργασίας σε νυχτερινές βάρδιες, γεγονός που δείχνει ότι η μακροχρόνια ή η πρώιμη διαταραχή του κιρκαδιανού ρυθμού (βιολογικό ρολόι) λόγω επαγγελματικής ενασχόλησης μπορεί να παίζει καίριο ρόλο στη νόσο», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.