Μελέτη του Πανεπιστημίου Yale που δημοσιεύεται στο Nature Metabolism, ανοίγει τον δρόμο για μια καινοτόμο θεραπευτική προσέγγιση που μπορεί να αντιμετωπίσει και πιθανόν και αναστρέψει την αθηροσκλήρωση.
Οι Αμερικανοί ειδικοί, με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατρικής Δρ. Michael Simons, ανακάλυψαν άγνωστους μέχρι πρότινος παράγοντες που συντελούν στη σκλήρυνση των αρτηριών και την οικοδόμηση πλάκας στα τοιχώματα, αιτίες της καρδιακής νόσου.
Σήμερα οι υπάρχουσες θεραπείες για την αθηροσκλήρωση επιβραδύνουν τη νόσο αλλά δεν τη βελτιώνουν. Αυτό, κατά τους επιστήμονες, ενδεχομένως να οφείλεται στην εμμένουσα φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία.
Για την καλύτερη κατανόηση των παραγόντων που συνεισφέρουν στη φλεγμονή, οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Yale εστίασαν σε μια ομάδα πρωτεϊνών, του αυξητικού παράγοντα μετασχηματισμού β (TGFß), που ρυθμίζουν μια ευρεία γκάμα κυττάρων και ιστών σε όλο το σώμα.
Μελετώντας καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων, ανακάλυψαν ότι οι πρωτεΐνες TGFβ προκαλούν φλεγμονή ενδοθηλιακά κύτταρα, τα κύτταρα που σχηματίζουν την εσωτερική επίστρωση των αρτηριακών τοιχωμάτων, αλλά όχι σε άλλα είδη κυττάρων.
Με αλληλούχιση RNA, τεχνική που μετρά κάθε γονίδιο σε κάθε κύτταρο, απέδειξαν ότι οι TGFβ προκαλούσαν φλεγμονή σε αυτά τα κύτταρα σε ζωικά μοντέλα.
Η διαπίστωση αυτή θεωρείται αξιοσημείωτη από τους επιστήμονες επειδή οι πρωτεΐνες TGFβ είναι γνωστό ότι μειώνουν τη φλεγμονή σε άλλα κύτταρα του σώματος.
Ακόμα παρατήρησαν ότι όταν απάλειψαν ένα γονίδιο υποδοχέα του TGFβ στα ενδοθηλιακά κύτταρα, τόσο η φλεγμονή όσο και η πλάκα στα αιμοφόρα αγγεία μειώθηκαν σημαντικά.
Στη συνέχεια για να δουν αν θα μπορούσε να προκύψει κάποια πιθανή θεραπεία, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν φαρμακευτικό παράγοντα που βασίζεται στην τεχνολογία του παρεμβατικού RNA (RNAi) για να διαταράξουν τους υποδοχείς του TGFß.
Το RNAi χρησιμοποιεί την αλληλουχία DNA του ίδιου του γονιδίου για να απενεργοποιήσει ή να ενεργοποιεί το γονίδιο.
Για την χορήγηση του φαρμάκου μόνο στα ενδοθηλιακά κύτταρα των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων των ποντικιών, χρησιμοποίησαν νανοσωματίδια που είχαν φτιάξει ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT). Η στρατηγική αυτή μείωσε τη φλεγμονή και την πλάκα αποτελεσματικά.
Η επιτυχημένη αυτή προσέγγιση έχει ήδη ωθεί τους ερευνητές του Yale και του ΜΙΤ να ιδρύσουν την εταιρεία βιοτεχνολογίας VasoRX, Inc., για την περαιτέρω εμπορική ανάπτυξη της ως πιθανή θεραπεία της αθηροσκλήρωσης στους ανθρώπους.