Ο Ναχούμ Πέιτσνικ, θύμα βιασμών, ζούσε επί 20 χρόνια μια κόλαση, αντιμέτωπος με συμπτώματα μετατραυματικού στρες και αδυνατούσε να βρει γαλήνη στη ζωή του μέχρι τη στιγμή που δοκίμασε μια θεραπεία που βασίστηκε στο ναρκωτικό MDMA, γνωστό και ως έκσταση.

Ο ίδιος πήρε μέρος στη δεύτερη φάση μιας σειράς τριών κλινικών δοκιμών, που ξεκίνησαν το 2014 και διεξήχθησαν από την καναδική οργάνωση Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS), κατά τις οποίες χορηγήθηκαν ουσίες για την θεραπεία του μετατραυματικού στρες. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και το MDMA.

Οι δυο πρώτες φάσεις είχαν εκπληκτικά αποτελέσματα, με το 68% των ατόμων στα οποία χορηγήθηκε MDMA να μην παρουσιάζουν πια τη συμπτωματολογία του συγκεκριμένου συνδρόμου.

Η δρ. Κέρεν Τζαρφάτι, μια ψυχολόγος υπεύθυνη για την εκπαίδευση των γιατρών της οργάνωσης MAPS, υπογραμμίζει τη σημασία αυτής της θεραπείας ιδιαίτερα για εκείνους που δεν παρουσιάζουν ανταπόκριση σε άλλες θεραπείες.

Η επιτυχία της θεραπείας οδήγησε το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ να εγκρίνει μια πιλοτική μελέτη χορήγησης MDMA για τη θεραπεία της διαταραχής μετατραυματικού στρες.

Η τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών ξεκίνησε στα μέσα του 2019, ωστόσο η ζήτηση συμμετοχής στην έρευνα ήταν πολύ μεγαλύτερη από τις 14 προβλεπόμενες θέσεις –που ήταν και το μέγεθος του δείγματος των δύο πρώτων φάσεων- με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για 50 άτομα που υπέφεραν από τη διαταραχή μετατραυματικού στρες και παρουσίαζαν αντίσταση στις άλλες μορφές θεραπείας.

Σύμφωνα με τη Δρ. Τζαρφάτι, το ναρκωτικό αυτό προκαλεί ψυχική ευφορία στους πάσχοντες, στοιχείο απαραίτητο για να ξεκινήσει κανείς να διαχειρίζεται τα ψυχικά του τραύματα στο πλαίσιο της ψυχοθεραπείας.

Αυτοί που έλαβαν μέρος στη μελέτη υπέφεραν από ψυχικά τραύματα που είχαν προκύψει από σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό. «Ωστόσο σε μια χώρα, όπως το Ισραήλ, που δοκιμάζεται από ένοπλες συγκρούσεις και όπου η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική, τα ποσοστά μετατραυματικού στρες είναι ακόμη πιο υψηλά», τονίζει η δρ. Μπέλα Μπεν Γκέρσον, υπεύθυνη της μελέτης.

«Η κυβέρνηση έχει την ηθική υποχρέωση να προσπαθήσει να ανακουφίσει τους ανθρώπους που υποφέρουν», δηλώνει η Δρ. Τζαρφάτι.

Παρά τα θετικά αποτελέσματα, καταγράφηκαν ορισμένες παρενέργειες της χορήγησης MDMA ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονταν το άγχος, η κατάθλιψη, πονοκέφαλοι, αίσθημα κόπωσης, μυαλγίες και αϋπνίες.

Υπάρχει, επίσης ένα ηθικό ζήτημα δεδομένου ότι η χορήγηση MDMA είναι απαγορευμένη καθώς είναι μια ουσία που τροφοδοτεί την ύπαρξη των τοξικοεξαρτήσεων.

Η θεραπευτική διαδικασία έγινε σε 12 με 15 συνεδρίες με την επίβλεψη δύο επαγγελματιών υγείας, ενός άντρα και μιας γυναίκας. Η χορήγηση MDMA έγινε με τη μορφή χαπιού σε ελεγχόμενο περιβάλλον σε δύο ή τρεις συνεδρίες.