Θετική επίδραση στην καρδιά φαίνεται πως έχει η παρακολούθηση αγώνων ποδοσφαίρου υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λιντς εξετάζοντας την επίδραση που είχε η παρακολούθηση τριών ποδοσφαιρικών αγώνων σε 25 φιλάθλους.

Οι ερευνητές βρήκαν πως οι καρδιακοί παλμοί των φιλάθλων ήταν αυξημένοι κατά περίπου 64% με ορισμένους να φτάνουν τους 130 χτύπους ανά λεπτό στο διάστημα που παρακολουθούσαν τους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η επίδραση που είχαν οι αγώνες στον καρδιακό παλμό θα μπορούσε να εξισωθεί με γρήγορο βάδισμα για 90 λεπτά.

«Ήταν ξεκάθαρο πως οι φίλαθλοι που εξετάστηκαν ήταν παθιασμένοι με το παιχνίδι και την ομάδα τους, με τον καρδιακό τους παλμό να αυξάνεται κατά τη διάρκεια του αγώνα», εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Andrea Utley.

«Η επίτευξη ενός γκολ είτε από τη μία, είτε από την άλλη ομάδα αύξανε τον καρδιακό παλμό κατά 20 χτύπους ανά λεπτό», συμπληρώνει.

Παράλληλα μία νίκη της ομάδας μείωνε την αρτηριακή πίεση των φιλάθλων δίνοντάς τους ψυχολογική τόνωση η οποία διαρκούσε για όλη την υπόλοιπη μέρα, ενώ μία ενδεχόμενη ήττα της ομάδας τους είχε αντίθετα αποτελέσματα με τους φιλάθλους να βιώνουν τόση θλίψη που θα μπορούσε να συγκριθεί με ένα γεγονός όπως ο θάνατος ενός καλού φίλου.

«Ουσιαστικά το να υποστηρίζετε την ομάδα σας σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα σας παρέχει καρδιαγγειακή “προπόνηση” ενδιάμεσης έντασης και εξαρτάται από το αποτέλεσμα του αγώνα το αν θα παράσχει ψυχολογική τόνωση ή πτώση», καταλήγει η ερευνήτρια.